Vojtěch podepsal návrh úhradové vyhlášky. Požadavkům odborů, aby přidal peníze, zatím nevyhověl

Ministr zdravotnictí Adam Vojtěch podepsal návrh úhradové vyhlášky na příští rok, potvrdil to České televizi. Dokument počítá s navýšením výdajů o 26 miliard korun. Odbory a některé oborové organizace však žádají ještě o 19 miliard víc.

Do zdravotnictví má příští rok ze zdravotního pojištění plynout 346 miliard korun. Je to zhruba o 26 miliard korun více než letos. Odboráři a další organizace zdravotníků a pacientů sdružené do krizového štábu českého zdravotnictví žádali navýšení o 45 miliard s tím, že je zdravotnictví dlouhodobě podfinancované a hrozí jeho kolaps. Peníze chtěli získat z rezerv zdravotních pojišťoven.

Jenže ministr Vojtěch uvedl, že už podepsal návrh úhradové vyhlášky. Odmítl přitom, že by bylo zdravotnictví na pokraji kolapsu. Pojišťovny rovněž argumentovaly proti tomu, aby se jim sahalo do rezerv.

„Rezerva slouží k tomu, abychom byli připraveni na případné problémy. Pokud poklesne výkon ekonomiky, musíme být schopni našim smluvním partnerům nabídnout stabilní platby,“ uvedl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Podle Babiše by do zdravotnictví mohlo přitéct šest miliard navíc

Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom ve středu řekl, že rezervy pojišťoven v příštím roce bude možné použít. Podle premiéra by mohlo jít do zdravotnictví šest miliard navíc. Odborářům slíbil další jednání. V pátek se chce sejít s řediteli zdravotních pojišťoven.

Lékaři už ovšem začali volat i po Vojtěchově hlavě. Podle předsedy Lékařského odborového svazu Martina Engela se změny ve zdravotnictví zřejmě nedají očekávat bez střídání na postu ministra.