Laureátkou prvního ročníku Ceny vlády je Barbora Šmahlíková z VUT v Brně

Cenu vlády nadanému studentovi za rok 2022 převzala Barbora Šmahlíková z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Laureátce ji ve čtvrtek předala ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) v Hrzánském paláci v Praze. Cena se udělovala poprvé, Šmahlíková ji získala za přínos v oblasti vývoje algoritmů, takzvaných omega automatů.

„Tato událost je premiérou a za mě premiérou velice důležitou, protože vláda se rozhodla udělovat cenu nadanému studentovi. A jsou to právě mladí lidé, kteří budou mít velký vliv na to, jakou naše společnost bude,“ míní Langšádlová.

O vítězi rozhodovala vláda na návrh Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Do prvního ročníku bylo nominováno celkem 20 studentů vysokých škol. Společně s cenou získala laureátka odměnu 50 tisíc korun.

Šmahlíková získala ocenění za přínos v oblasti vývoje takzvaných omega automatů. „Je to v podstatě abstraktní model, který se používá v teoretické informatice a já se věnuji jejich komplementaci. Jedno z možných využití je například v model-chekingu, což je technika, která nám umožňuje ověřit vlastnosti nějakého systému,“ vysvětlila.

Studentku ocenili už dříve

Šmahlíková je studentkou magisterského oboru, za dobu svého studia získala již několik dalších ocenění, například rektora VUT za skvělé výsledky. „Chtěla bych dokázat nejenom ostatním, ale asi i sobě, že jsem si tu cenu zasloužila, a zároveň je to pro mě velká motivace do budoucna,“ řekla.

Letos soutěžili studenti středních a vysokých škol včetně doktorandů společně v jedné kategorii. „To bych chtěla změnit, protože si myslím, že by měly být tři kategorie: pro středoškoláky, kteří se zabývají vědeckou prací, pro vysokoškoláky a pak pro doktorandy, protože je to teď takový nerovný souboj,“ řekla Langšádlová. Nominace na příští rok se otevřou až po upravení kategorií.

Nová cena vlády ocení každoročně nadaného studenta či studentku střední nebo vysoké školy, kteří projevili mimořádný talent a zájem o výzkumnou či vědeckou práci. Cílem ocenění je propagovat výzkumnou činnost a získat mladé nadějné adepty pro budoucí kariéru vědce.