Končí zbraňová amnestie, nelegálně drženou zbraň bylo možné odevzdat od ledna

V Česku končí půlroční zbraňová amnestie vyhlášená koncem ledna. Znamená to, že lidé, kteří mají doma nelegálně zbraň, mají poslední příležitost ji bez vysvětlení odevzdat, nebo naopak požádat o její legalizaci. Kolik lidí to učinilo, policie zveřejní v pondělí. Při minulých zbraňových amnestiích odezdaly lidé tisíce zbraní a statisíce kusů střeliva.

Zbraňovou amnestii zavedla novela zákona o zbraních, podle které mimo jiné přibyla ohlašovací povinnost u některých zbraní, které dosud registrovány být nemusely. Vznikla i kategorie zakázaných zbraní, u kterých může majitel požádat o udělení výjimky.

Amnestie končí k 31. červenci. Zatím policie například převzala tank T 34/85 a samohybné dělo SD-100. Oba obrněnce držel majitel od 90. let minulého století legálně, ale měl pochybnost, zda jsou obě zbraně dostatečně znehodnocené podle nových předpisů. 

Vlastnit a nosit střelnou zbraň smí v ČR legálně pouze ten, kdo je držitelem zbrojního průkazu nebo zbrojní licence. Výjimku tvoří zbraně, které nepodléhají registraci u policejního útvaru. Novela, která začala platit v lednu, například zjednodušila způsob likvidace zbraní nebo zavedla nové kategorie zbraní.

Počty legálně nahlášených zbraní a vydaných zbrojních průkazů v České republice v posledních letech rostou. Loni policie evidovala 307 372 vydaných zbrojních průkazů a 900 087 zbraní.