Kamiony na Novojičínsku kontrolovala váha i rentgen

Nový Jičín - Na Novojičínsku probíhá rozsáhlá akce policistů a celníků. Ti kontrolují a váží kamiony. Zaměřují se také na zahraniční nákladní auta. Při dopravně bezpečnostní akci celníci používají i speciální rentgenové zařízení.

Akce proběhla dnes na okraji obce Hodslavice, kudy vede hlavní tah z Valašského Meziříčí směrem na Opavu a Ostravu. Denně tady projede více než deset tisíc aut - převážně kamionů. Na přetížená nákladní auta společně vyrazili celníci a policisté.

Pro řidiče kamionů nejsou podobné akce až tak neobvyklé. „V Německu je to to samé jako tady,“ říká profesionální řidič kamionu, který veze náklad ze Švédska na Slovensko.

Ke kontrolám kamionů měli policisté k dispozici speciální váhy. Ty v České republice provozuje Centrum služeb pro silniční dopravu. Celníci nasadili do akce i rentgen.

Zatímco se policisté zaměřovali na dodržování pravidel o provozu na silnicích, celní správa hlídala dodržování pravidel mezinárodní přepravy. „Dnešní akce je zaměřena na zboží, které podléhá dohledu celním orgánům, dále zboží jako padělky i napodobeniny, které můžou být převáženy a samozřejmě zaměření na zboží, které je zatížené spotřební daní,“ vysvětluje Jaromír Šinkyřík z Centra služeb pro silniční dopravu.

Novojičínská akce trvala od ranních hodin až do odpoledne a podle celníků i policistů nebude zdaleka jedinou.