Hokejový šampionát vrcholí. Odměnou jsou medaile z českého křišťálu

Události: Hokejový šampionát (zdroj: ČT24)

Finální zápas o zlato v mistrovství světa v hokeji je beznadějně vyprodaný. Závěr šampionátu, ve kterém se utkají Češi se Švýcary, bude zřejmě sledovat i velké množství diváků u obrazovek. Jeden z obchodních řetězců dokonce kvůli finálovému zápasu dřív zavřel. Vítězové si v neděli večer odnesou zlaté medaile z rukou českých sklářů.

Medaile pro letošní hokejový šampionát vyrobili tuzemští skláři, navrhla je Kateřina Handlová. Tělo čtvrtkilové bronzové, stříbrné i zlaté medaile z hokejového šampionátu znázorňuje zmrzlou vodní plochu, ostré řezy v ní symbolizují stopy bruslí. Kovová obruč připomíná mantinely kolem kluziště.

Medaile z českého křišťálu nejsou jen okrasným předmětem, musí být také odolné. „Musí přežít dvě hodiny v šatně, to byl jasný požadavek,“ popsala Handlová, která je spolu s týmem sklářů vyrobila v Novém Boru.

Ziskový šampionát

Už teď je jasné, že letošní šampionát vyvolal velký zájem diváků. Semifinále Česka a Švédska viděly na obrazovce bezmála dva miliony lidí. Skoro tři čtvrtiny těch, kteří v tu chvíli zrovna seděli u televize. Celkový počet návštěvníků šampionátu se bude blížit 800 tisícům.

I kvůli mimořádnému zájmu je zjevné, že letošní šampionát bude ziskový. Kladnou ekonomickou bilanci potvrzují odhady hospodských a hoteliérů. Třetina diváků podle nich přijela ze zahraničí. Peníze v Česku utráceli nejen fanoušci, ale také novináři nebo samotné hokejové týmy.