Dušičky bez lidí. Na některé hroby už živí zapomněli

Události v regionech: Na některé hroby už lidé zapomněli (zdroj: ČT24)

Ne na všech hřbitovech je během Dušiček plno. Na některé mrtvé už živí zapomněli. Příkladem je Piaristické náměstí v Českých Budějovicích, kde byl až do 18. století hřbitov. Nyní jsou ale hroby pod dlažbou.

„Ve 13. století, tedy v době, kdy vznikly České Budějovice, byl tady všude hřbitov,“ ukazuje archeoložka Jihočeského muzea Zuzana Thomová na místo v jihočeské metropoli, kde se pod dlažbou a půlmetrovou vrstvou navážek nachází staré hroby. Hřbitov zanikl až v 18. století. Ostatky stovek mrtvých ale zůstaly.

Téměř nic už nepřipomíná ani bývalý vojenský hřbitov ve městě. Pod povrchem zde pořád leží 220 mrtvých. Poslední pohřeb se tu konal v roce 1950.

Někteří si ještě polozapomenutý hřbitov vybavují. „Vzpomínám si z dětství, protože jsem chodívala kolem. Hřbitovní zeď okolo si pamatuji,“ říká obyvatelka Českých Budějovic Olga Fiedlerová.

Také v Jindřichově Hradci mají zapomenuté pohřebiště. Bývalo zarostlé a opuštěné, město ho ale po převzetí postupně obnovuje. Hledá proto rodiny pohřbených. „Z šesti set hrobových míst se jich přihlásilo 82,“ uvedla vedoucí správy pohřebišť Jindřichova Hradce Hana Palusková.

Na řadu hrobů sice příbuzní nezapomněli, ale nemohou o ně už dál pečovat. Ve stáří to fyzicky nezvládají nebo bydlí příliš daleko.