Družstvo Svatopluk vítá rozhodnutí o odprodeji domů v Horoměřicích

Události: Družstvo Svatopluk vítá rozhodnutí o odprodeji domů v Horoměřicích (zdroj: ČT24)

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, vítá rozhodnutí věřitelského výboru, který chce domy v Horoměřicích prodat současným uživatelům. Družstvo nyní hledá vhodnou hypotéku, řekl předseda družstva Martin Junek.

Podle deníku Právo musí současnou cenu objektů určit znalec, který má zohlednit investice současných uživatelů. Správce konkurzní podstaty Josef Monsport řekl, že se jednání věřitelského výboru nezúčastnil, protože byl u soudu. Rozhodnutí výboru proto nechtěl komentovat. Družstvo Svatopluk své zástupce ani jako druhý největší věřitel H-Systemu ve věřitelském výboru nemá.

„Vůbec jsem to nečekal, je to pro mě velmi příjemné překvapení. I ostatní sousedé jsou příjemně překvapeni. Věřím, že se další jednání s věřitelským výborem budou odehrávat v korektní rovině a že se dohodneme,“ komentoval Junek v Devadesátce ČT24 rozhodnutí výboru.

Družstvo nyní doufá, že znalec správně posoudí skutečnou cenu objektů i současnou výši investic, které do domů vložili současní uživatelé. „Vítáme to, je to skvělé, je to pro nás dobrá zpráva,“ řekl Junek k možnosti, že současní uživatelé budou moct své domy odkoupit.

„Samozřejmě záleží na tom, jestli ten soudní znalec, který by měl odhadovat cenu, bude o tom všem dobře informován. Doufám, že se k nám přijde informovat. Když jsme dostavovali, tak v některých případech tady byly pouze základové desky, jinde obvodové zdi. Hodnota toho, co jsme dostavili, je enormní,“ dodává Junek. Členům družstva podle něj patří například sítě, silnice, ale i veřejné osvětlení.

Družstvo shání peníze, kterými by lidé mohli za domy zaplatit. „Jednal jsem s několika makléři, kteří dělají tyto úvěry. Vzali jsme v úvahu jak komerční úvěr, tak i různé jiné varianty,“ tvrdí Junek. Podle něj stále platí prosba družstva, aby se u banky za úvěr zaručila vláda.

Družstvo hledá hypotéku s nízkým úrokem a dlouhou dobou splatnosti. Junek podotkl, že hypotéku by si nemohlo brát družstvo Svatopluk, ale pouze takzvané menší sdružení, které sdružuje jen bývalé klienty H-Systemu žijící v Horoměřicích.

Družstvo Svatopluk má více než 500 členů, současná situace se ale týká zhruba jen šedesáti rodin v Bytovém sdružení Horoměřice, které by zřejmě bylo příjemcem hypotéky.

Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty sami na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu. Podle Junka sice lidé měli souhlas bývalého konkurzního správce, který jim dostavbu domů dovolil, jenže podle pravomocného soudního rozhodnutí musí své byty prodat a peníze pak půjdou všem klientům zkrachovalého H-Systému. 

Část z nich je sdružená do družstva Maják a zastupuje je právnička Hana Kordová Marvanová, která byla rovněž hostem Devadesátky ČT24. „Já sama jsem se jednání věřitelského výboru neúčastnila. Ale vnímám to tak, že dal konkurzní správce signál, že to bude prodávat těm, kteří tam bydlí. Teď je to otázka posudku, který bude zpracován, kde by měly být započteny i ty investice. Tak to je asi spravedlivý postup, ale je otázka, jak to bude probíhat dál,“ uvedla Kordová Marvanová s tím, že rozhodně nechce podporovat nějakou nevraživost mezi klienty ze sdružení Maják a Svatopluk. 

Ústavní soud stížnost lidí z Horoměřic zamítl

Ústavní soudci na začátku října odmítli stížnost družstva Svatopluk na verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož mají někdejší klienti H-Systemu vyklidit domy v Horoměřicích. Horoměřičtí s rozhodnutím Ústavního soudu nesouhlasí a chtějí se obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Ústavní soud uvedl, že v kauze nebylo možné vyhovět všem. Zároveň apeloval na správce konkurzní podstaty Josefa Monsporta, aby k výkonu rozsudku Nejvyššího soudu přistoupil rozumně a bral v potaz dopady na osobní a rodinné poměry lidí z Horoměřic.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu celkem o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.