Dřívější masové střelby v Uherském Brodě a Ostravě vedly ke změnám v zabezpečení i u policie

Devět let od útoku v Uherském Brodě (zdroj: ČT24)

Česko pamatuje dvě masové střelby. V roce 2014 střelec zabil osm lidí v restauraci v Uherském Brodě. V roce 2019 pak v ostravské fakultní nemocnici útočník se zbraní zastřelil sedm lidí. Po masakru v Uherském Brodě policie zavedla některé novinky, například speciální výcvik a vybavení 120 takzvaných prvosledových hlídek. V legislativě se zpřísnilo například prověřování zájemců o zbrojní oprávnění. V Ostravě zase v nemocnici vylepšili kamerový systém a instalovali tísňová tlačítka.

Před čtyřmi lety zabíjel střelec ve FN Ostrava (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Střelba na univerzitě

  • Sobota 30. prosince 2023
  • 11:17

    Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že názory poslance SPD Jiřího Kobzy na střelbu na Univerzitě Karlově nejsou postojem hnutí. Kobza mimo jiné na Facebooku střelce označil za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“ a podivoval se nad tím, co se na fakultě učí. Vyjádření, které Kobza později smazal, kritizovala například Česká konference rektorů.

  • 10:56

    Policie se zabývá už téměř devadesáti případy schvalování střelby na Univerzitě Karlově nebo vyhrožování napodobením útoku. Většina se týká sociálních sítí.

  • Sobota 30. prosince 2023
    Pátek 29. prosince 2023
  • 21:54

    Na náměstí Jana Palacha v Praze se v lednu uskuteční Měsíc pro fakultu. Různé aktivity mají pomoci vyrovnat se s tragédií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.