Čeští policisté zadrželi gruzínského „vora v zakoně“

Čeští policisté vypátrali v tuzemsku občana Gruzie, kterého Spojené státy označují za takzvaného „vora v zakoně“ – tedy vysokou autoritu v prostředí zločineckých skupin. Zadrželi ho na základě mezinárodního zatykače. V současné době je muž ve vydávací vazbě, kde bude čekat na výsledek svého extradičního řízení do USA. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Detektivové odboru zahraničních zločineckých struktur NCOZ Gruzínce vypátrali v uplynulých dnech. Spolupracovali při tom s Útvarem rychlého nasazení, Bezpečnostní informační službou a zahraničními kolegy.

Spojené státy muže podezírají ze spáchání zejména zvlášť závažných násilných trestných činů na svém území. „Zadržený patří mezi uznávané kriminální autority v rámci ruskojazyčného prostředí,“ uvedl mluvčí.

„V souvislosti se zadržením kriminální autority byla na území hlavního města Prahy provedena také jedna domovní prohlídka. V místě zadržení se nacházel i jeho osobní strážce, občan Gruzie, který byl později také zadržen,“ doplnil Ibehej.

Trestní řízení má na českém území na starosti Městské státní zastupitelství v Praze.