Čeští lékaři stárnou. Už za dva roky to může být vážný problém

České zdravotnictví by se už za dva roky mohlo dostat do vážné situace, kdy mu budou chybět stovky lékařů. Velká část doktorů se totiž začíná dostávat do důchodového věku a mladí je nestíhají nahrazovat. Ministři zdravotnictví a školství vidí řešení ve zvýšení počtu absolventů lékařských fakult o zhruba 20 až 25 procent. Na nedostatek doktorů dlouhodobě upozorňují i lékařské odbory.

Lékaři v Česku jsou staří. Řešit se to mělo už před 15 lety.
Ladislav Lukeš
ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky

V současnosti je situace ve zdravotnictví podle ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) stabilizovaná. V roce 2015 došlo dokonce k mírnému nárůstu lékařských úvazků. Pokud by se ale nic nezměnilo, už po roce 2018 by se to začalo výrazně projevovat. Velký počet lékařů se totiž začne dostávat do důchodového věku.

„Je alarmující, že u některých specializací dosahuje průměrný věk lékařů 58 let. Příkladem jsou praktičtí lékaři pro děti a dorost,“ upozornil ministr. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Lukeše bude po roce 2020 ve věku nad 60 let třicet jedna procent lékařů. „Další obrázky nebudu promítat, protože je mám až do roku 2050 a mohlo by to být šíření poplašné zprávy,“ řekl na tiskové konferenci.  

Systém je proto podle Němečka potřeba posílit o zhruba 1500 až 2500 nových úvazků: „Lze toho dosáhnout zvýšením produkce absolventů lékařských fakult o zhruba 20 až 25 procent. A to dlouhodobě – až do roku 2035, 2040.“

Valachová: Lékaři do zahraničí hromadně neprchají

„Abychom zajistili kvalitní zdravotní péči do budoucna, chybí nám zhruba 250 až 300 absolventů ročně. Měli bychom na to zareagovat nejpozději od následujícího akademického roku,“ dodala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Zároveň ale poznamenala, že není pravda, že by lékaři hromadně prchali do zahraničí. Každý rok dokončí medicínu asi tisíc absolventů, do ciziny hned po škole odchází zhruba deset procent z nich.

Migrace lékařů
Zdroj: ČT24

Zvýšit průchodnost fakult bude ale podle děkana 1. lékařské fakulty UK v Praze Aleksiho Šeda obtížné. Ne každý navíc medicínu dokončí, počet přijatých studentů tak bude muset být vyšší než 250 až 300. „Učitelé by měli být ti nejlepší lékaři a my je musíme zaplatit,“ řekl v pořadu Hyde park. 

Ministerstvo školství chce situaci řešit prostřednictvím speciálního dotačního programu. Podle Valachové s tím souvisí právě i lepší ohodnocení učitelů na vysokých školách. Na navýšení kapacit lékařských fakult o čtvrtinu by byla potřeba asi miliarda korun. Na takové částce se ale musí shodnout vláda.

Kabinet v pondělí schválil, že doktorům a sestrám zvedne od ledna platy. Měly by růst o deset procent tři roky po sobě. Plánuje také, že od září 2017 zdravotní sestry nebudou potřebovat vysokoškolské vzdělání, ale jen střední zdravotnickou školu a rok vyšší odborné školy. 

Odbory varují, že české zdravotnictví je v kritické situaci, kterou je třeba bezodkladně řešit. Poddimenzované personální stavy v nemocnicích vedou k tomu, že doktoři musí ročně odpracovat více než povolený počet přesčasů. Navíc je podle odborů celé zdravotnictví podfinancované.

Zdravotnictví v číslech
Zdroj: ÚZIS