Česku chybí pěstouni, novela by jim měla přidat aspoň 10 tisíc korun

Události: Česku chybí pěstouni (zdroj: ČT24)

V Česku chybí pěstouni. Mnoho dětí tak stále končí v ústavní péči. Zájemce o tuto práci odrazuje komplikovaná a dlouhá úřední cesta a také nízké ohodnocení. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto teď připravuje novelu, ve které navrhuje alespoň některým z nich dát víc peněz.

Pěstouni dětem zajišťují jídlo, oblečení, kroužky. Dopoledne se matka a dlouhodobá pěstounka Bohumila Krejčíková se staršími dětmi učí. S manželem vychovávají kromě dvou vlastních ještě čtyři další děti. Pěstouny jsou sedmnáct let.

„Chtěli jsme pomoci dětem z dětského domova nebo kojeneckého ústavu, které neměly to štěstí, aby vyrůstaly ve své rodině,“ říká Krejčíková, která je zároveň předsedkyní Aliance náhradních rodin.

Pěstouni řeší i psychické problémy dětí. Od státu ti dlouhodobí měsíčně dostávají dvanáct tisíc, pokud se starají o jedno dítě. Když o dvě, tak je to 18 tisíc.

Ti na přechodnou dobu, kteří mají dítě u sebe do chvíle, než se vyřeší situace v jeho rodině, berou 20 tisíc. „Je to plat, ze kterého vyžijí jen velmi těžce, pěstouni těžko najdou zaměstnavatele, který je zaměstná na měsíc, než zase dostanou další dítko,“ popisuje Krejčíková.

Teď by se to ale mohlo zlepšit. Novela o sociálně-právní ochraně dětí počítá se zvýšením jejich platu nejméně o 10 tisíc korun. „Budeme hledat takovou podporu všech aktérů, aby byl zájem činnost pěstouna dělat, protože si myslíme, že to je velmi důležité,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Pěstounů je v Česku nedostatek. V dětských domovech končí přes tisíc dětí ročně. Lidé přitom o tuto formu pomoci zájem mají, často je ale odradí zdlouhavý a komplikovaný úřední proces.

„Přijdou na úřad s tou velkou myšlenkou, že by chtěli pomoct nějakému dítěti, a na úřadě jim řeknou, tak jestli si chcete nechat komplikovat život, tak si nějaké dítě vezměte,“ popisuje předsedkyně organizace Dobrý start Julie Kochová.

Do jejich projektu Díky pěstounství se zapojilo na šest tisíc lidí, kteří projevili zájem o pomoc dětem. Jeho součástí je i nový videoklip Dana Bárty a Báry Polákové. Upozorňuje na rozdíly mezi ústavní péčí a rodinou a podporuje ty, kdo o pěstounství přemýšlí.