Česko zřejmě čeká letos dosud nejteplejší týden

Česko čeká tropický týden s bouřkami (zdroj: ČT24)

Česko čeká letos dosud zřejmě nejteplejší týden, teploty budou přes den stoupat nad tropických 30 stupňů Celsia a ve středu se na jižní Moravě dostanou i přes 35 stupňů. Podle dlouhodobé předpovědi bude tento týden pravděpodobně jedním z nejteplejších 33. týdnů v roce od roku 1921. Od úterý přijdou lokální bouřky, které pravděpodobně doprovodí přívalové srážky a možná i menší kroupy. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteorologové avizovali, že se tento týden stane patrně zatím nejteplejším v dosavadním průběhu léta. Vedra budou podle nich pro část území nepříjemně dlouhá. „Čekají nás také lokální bouřky s rizikem intenzivních přívalových srážek. Plošný déšť ale nikoli,“ podotkli. Vývoj bouřek bude podle nich velmi chaotický a neorganizovaný. „Druhá polovina pracovního týdne bude obzvlášť nepříjemná kvůli vyšší vlhkosti,“ dodali.

Před horkem až do odvolání varuje výstraha. Ta před vysokými teplotami nad 31 stupňů platí od pondělí na části a od úterý téměř na celém území České republiky. Na jižní Moravě meteorologové od úterý varují před extrémně vysokými teplotami, které jsou velkou zátěží na lidský organismus. V části území platí také výstraha před silnými bouřkami. Jednotlivá varování budou meteorologové v dalších dnech postupně upřesňovat, avizovali.

První bouřky se podle ČHMÚ mohou objevit v úterý odpoledne a večer zejména v horských oblastech na jihozápadě a západě Čech, zejména na Šumavě a v Pošumaví a dalších pohraničních horách. „Bude se jednat o typické bouřky s vysokým potenciálem přívalových srážek,“ uvedli meteorologové. Za krátkou dobu tam při nich může spadnout kolem čtyřiceti milimetrů srážek a mohou je doprovodit krupobití a nárazy větru o rychlosti do sedmdesáti kilometrů v hodině.

Nevyzpytatelné bouřky s kroupami

Bouřky očekávají také ve středu, v Čechách jich bude hodně a opět budou nebezpečné kvůli lokálním přívalovým srážkám, případně i menším kroupám. V některých částech republiky by mohlo během středy a čtvrtka napršet až 50 milimetrů srážek. „Na některých místech ale patrně nezaprší vůbec, a to zejména v oblasti Moravy a Slezska, kde je šance na srážky ve středu spíše malá,“ napsal ČHMÚ.

Středeční den by měl být podle něj zároveň asi nejteplejším dnem v týdnu. „Odpoledne naměříme většinou kolem 31 stupňů Celsia, na jižní Moravě se pak teploty dostanou i přes 35 stupňů,“ uvedl ústav. V Čechách bude podle meteorologů navíc hodně vlhkosti, lidé by se zde měli připravit na „nepříjemně dusné“ středeční odpoledne.

Ve čtvrtek teploty na většině území klesnou pod 30 stupňů, zejména na západě a severozápadě Čech. Na Moravě a ve Slezsku se ale odpolední maxima mohou dostat ke 34 stupňům a bude tam opět dusno. „Ve čtvrtek je opět šance na bouřky a přeháňky, tentokrát už na celém území. Nad jejich množstvím ale visí zatím otazník. Tak jako tak, srážky budou opět velmi lokální,“ informoval ČHMÚ.

Tropické teploty na Moravě a ve Slezsku vydrží také v pátek, jinde se odpolední maxima dostanou k 29 stupňům. „Závěrečné ochlazení by mělo přijít až během víkendu, ale jeho přesné načasování a intenzita není v tuto chvíli zcela jasná. Na velké a trvalejší ochlazení to ale příliš nevypadá,“ uzavřeli meteorologové týdenní předpověď.

Teploty by se totiž po mírném víkendovém ochlazení měly na začátku příštího týdne opět pozvolně zvyšovat a stoupat nad 25 stupňů.

Konec letních prázdnin a začátek školního roku bude podle předpovědi teplotně normální. „Za období od 12. srpna do konce první zářijové dekády by mělo spadnout normální, popřípadě lehce nadnormální množství srážek,“ uvádí výhled ČHMÚ.