Meteorologové varují před vedry i bouřkami

Horké počasí v Česku (zdroj: ČT24)

Teploty přes 31 stupňů Celsia vydrží na jihu Moravy i po většinu příštího týdne. Od úterý se vedra rozšíří do dalších regionů, výjimečně může rtuť odpoledne vyšplhat až na 35 stupňů. Zároveň od západu a jihozápadu Čech dorazí silné bouřky s přívalovým deštěm, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu.

Odpolední maxima kolem 32 stupňů Celsia zažije v neděli a v pondělí jižní Morava, na ostatním území teploty po oba dva dny většinou nepřekročí tropickou třicítku. „Od úterý ale očekáváme vysoké teploty kromě jižní Moravy i v dalších regionech. Zároveň se od úterý začnou objevovat intenzivní bouřky, nejprve na západě a jihozápadě Čech. Výstrahu proto budeme v dalších dnech upřesňovat,“ uvedli meteorologové.

Na hranici supertropického dne

V úterý se mají podle týdenní předpovědi počasí teploty pohybovat v rozmezí od 28 do 32 stupňů, na jižní Moravě a ojediněle i v Čechách může být až 34 stupňů. Ve středu se teploty dostanou na 33 stupňů a na jihovýchodě vystoupají k hranici takzvaného supertropického dne, která je 35 stupňů Celsia.

Koncem týdne se mírně ochladí a zaprší, tropické teploty s občasnými přeháňkami a bouřkami se však v některých regionech, hlavně na jihu Moravy, udrží zřejmě až do neděle.

Předpověď počasí na neděli a příští týden (zdroj: ČT24)

Pozor na přehřátí a dehydrataci

Tropické teploty představují vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Ve vedrech by měli lidé dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů a kombinovat je s minerálními vodami.

Vhodné je v horku omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Děti ani zvířata nesmějí zůstávat na přímém slunci, zvláště ne v zaparkovaných automobilech.

Vlna veder mimo jiné také zhoršuje kvalitu vody v koupalištích. Zákaz koupání je aktuálně vyhlášen na dvanácti místech v Česku. Například na Plumlovské přehradě na Prostějovsku, nádrži Olešná na Frýdecko-Místecku nebo na Pahrbku na Zlínsku.

Události: Horké počasí v Česku (zdroj: ČT24)