Česko zasype sníh, mrazy budou i o víkendu. Meteorologové varují před dopravními komplikacemi

V noci na pátek bude na většině území sněžit, intenzivněji na východě Česka, do rána tam může napadnout až deset centimetrů sněhu a stejně tak během dne. Ustávat budou srážky od západu až v odpoledních a večerních hodinách. Na jihu a jihovýchodě Moravy hrozí také mrznoucí srážky s tvorbou ledovky. Meteorologové varují před komplikacemi v dopravě na většině území. Zimní počasí bude provázet i poslední adventní víkend.

„V noci na pátek bude postupně od jihu a jihozápadu zesilovat sněžení, kdy by do ranních hodin mohlo napadnout od jednoho do pěti centimetrů nového sněhu, ve východní polovině území bude sněžit intenzivněji a do rána může napadnout od tří do deseti centimetrů nového sněhu. Zejména v první polovině pátečního dne napadne dalších nula až pět centimetrů a ve východní polovině území tři až deset centimetrů,“ predikuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Dodává, že sněžení bude výrazně slábnout od západu v pátek v odpoledních a večerních hodinách.

Nejnižší noční teploty klesnou mezi pátkem a sobotou na nulu až minus pět, v severozápadní polovině území k minus osmi stupňům. Přes den budou teploty od nuly do minus čtyř stupňů, jen na jihovýchodě mohou mírně vystoupat nad bod mrazu. Na Moravě a ve Slezsku místy připadne v pátek pět až 15 centimetrů sněhu.

V sobotu bude oblačno až zataženo, postupně místy i polojasno. Ojediněle se objeví sněhové přeháňky, na jihu a východě má zpočátku místy sněžit. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat sedm až jedenáct stupňů pod nulou, na jihovýchodě kolem minus čtyř. Přes den teploměr ukáže minus pět až minus jeden stupeň Celsia.

Neděle má být polojasná, občas s nízkou oblačností, objeví se mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty spadnou na minus deset až 15 stupňů Celsia, při nízké oblačnosti bude kolem sedmi stupňů pod nulou. Nejvyšší denní teploty očekávají meteorologové mezi minus sedmi a minus třemi stupni Celsia.

Česko zažívá sérii teplých Štědrých dnů

Pondělí ještě bude mrazivé, od úterý teploty budou stoupat na jeden až pět stupňů nad nulu.

Jaké počasí bude letos o Vánocích, dokážou meteorologové zatím říct jen částečně. Předpokládají, že po neděli se začne oteplovat, takže i přes panující zimní počasí hrozí přinejmenším v nížinách obvyklé Vánoce na blátě. Na Štědrý den bude patrně oblačno, na horách může sněžit, ale pod nimi spíše pršet. Další sváteční dny by měly přinést méně srážek a oblačnost by se občas mohla protrhat. Na ochlazení to ale zatím nevypadá.

Přesnější předpověď pro Štědrý den, který letos připadá na sobotu, zveřejní meteorologové týden před Vánoci. V posledních letech Česko zažívá sérii nejteplejších Štědrých dnů za posledních 30 let, průměrná denní teplota vzduchu tento den neklesla pod nula stupňů Celsia od roku 2008.

Loni dosáhla 4,7 stupně a sníh ležel kromě hor jen ve východní polovině území, a to i v nížinách – třeba v Ostravě a v Olomouci byly ráno na Štědrý den dva centimetry sněhu. Například Praha čeká na bílé Vánoce přes deset let, naposledy byla sněhová pokrývka v ulicích hlavního města na Štědrý den v roce 2010, připomíná ČHMÚ.