Česko se prý zajímá o stíhačky Eurofighter, ministerstvo to popírá

Berlín - Česká republika se zajímá o koupi starších stíhaček Eurofighter používaných německým vojenským letectvem. Napsal to dnes německý deník Financial Times Deutschland (FTD), podle něhož zájem o osm použitých strojů za několik miliard eur (desítky miliard Kč) projevilo rovněž Bulharsko, Chorvatsko, Slovensko a Rumunsko. Podle českého ministerstva obrany se však informace německého listu nezakládá na pravdě.

Podle FTD se jedná o „téměř nové letouny“. Cena úplně nového stroje se podle listu v závislosti na výbavě a dalších doplňkových službách pohybuje mezi 60 až 80 miliony eur (1,5 až dvě miliardy Kč).

Česká vláda by měla letos začít řešit budoucnost českého stíhacího letectva po roce 2015, kdy končí nynější pronájem stíhaček Jas-39 Gripen od Švédska. Jednou z možných variant je i nákup starších letounů. Premiér Petr Nečas začátkem prosince řekl, že bude nutné brát v úvahu i horšící se ekonomickou situaci země. „Vláda zatím nerozhodla o dalším postupu při budoucím zajištění ochrany českého vzdušného prostoru. Až do rozhodnutí vlády ministerstvo obrany v této věci nečiní a nebude činit žádné kroky,“ uvedl dnes v reakci na článek mluvčí úřadu Jan Pejšek.

Týdeník Ekonom už loni v říjnu napsal, že účast v případném tendru na nové stíhačky pro české letectvo zvažuje evropské konsorcium vyrábějící eurofightery. Chtělo by v něm údajně nabídnout několik strojů Eurofighter Typhoon patřících italskému letectvu.