Česko po útoku v Sasku-Anhaltsku přechodně posílilo bezpečnost letiště i hranic

Hamáček: Zvyšujeme počty policistů na hranicích i na Ruzyni (zdroj: ČT24)

Česká policie vpodvečer přechodně posílila svou přítomnost na severní hranici s Německem, pražském letišti i u židovských objektů. Praha tak reagovala na středeční útok u židovského hřbitova v saském Halle, při kterém zahynuli dva lidé. Zpřísněná opatření skončila poté, co německé bezpečnostní složky zadržely pachatele.

V saském Halle ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko došlo ve středu k násobné střelbě, jejíž okolnosti vyšetřuje německá policie. U hallského židovského hřbitova zastřelil útočník ženu (a zřejmě se snažil dostat i do synagogy), při střelbě v rychlém občerstvení s kebabem zemřel muž. Další lidé byli zraněni. 

Podle dostupných informací stál za útoky osamělý střelec s antisemitskými sklony. K incidentu došlo na nejvýznamnější židovský svátek Jom Kippur. Bezpečnostní opatření pak v reakci na dění ve Spolkové republice odpoledne zavedla i česká policie.

„Česká policie dělá maximum pro to, aby byla zajištěna bezpečnost našich občanů. V souvislosti se střelbou v německém Halle přijala opatření ve třech oblastech,“ oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Policisté posilovali svou přítomnost u židovských objektů, na Letišti Václava Havla a také na česko-saské hranici.

„Tam jsou policisté vybavení dlouhými zbraněmi a balistickou ochranou a provádějí kontrolu vozidel,“ doplnil ministr s tím, že celkově jsou do služby povolány stovky policistů, desítky pro každou ze tří oblastí zvýšené ochrany. Zostřená opatření odvolal ministr ve středu večer.