Česko opět zasáhl silný vítr. O víkendu se ochladí a může sněžit

Česko zasáhl ve čtvrtek opět silný vítr, který bude v poryvech dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, místy i vyšší. V pátek ráno by měl polevit, informoval Český hydrometeorologický ústav. Upozornění platí pro celou zemi do páteční šesté hodiny ráno. O nadcházejícím víkendu se podle meteorologů ochladí, teploty vystoupají na většině území jen k deseti či 11 stupňům. Ve vyšších polohách může sněžit.

„Očekáváme silný jihozápadní až západní vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině, při přechodu studené fronty i vyšší,“ uvedli meteorologové. Naposledy před obdobně silným větrem varovali na počátku týdne.

Nejsilnější nárazy větru zaznamenali v pondělí na Sněžce, kde vítr foukal rychlostí 128 kilometrů v hodině. V nižších a středních polohách byly nejsilnější nárazy větru v Kocelovicích na Strakonicku, a to 72 kilometrů v hodině, a jen o něco menší rychlost měl vítr v Praze Ruzyni a Karlově. V úterý vítr zeslábl.

Ve čtvrtek dopoledne opět zesílí nejdříve v západní polovině Česka, odpoledne začne foukat také v Pardubickém kraji, na Vysočině a v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V Jihomoravském a Zlínském kraji bude větrno od čtvrtečního večera.

Vítr může podle meteorologů poškodit stromy a lesy, možné jsou i menší škody na budovách. Lidé by proto měli zajistit okna a dveře a zabezpečit volně uložené předměty a skleníky a měli by být opatrní při pohybu venku a řízení aut. Na horách by měli omezit túry a nechodit na hřebeny.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Tání sněhu a srážky rozvodní řeky

V pátek bude zpočátku oblačno až polojasno, na horách očekávají meteorologové ojediněle přeháňky. Odpoledne se ale od západu zatáhne a bude pršet. V Čechách mohou být v místech nad 800 metrů nad mořem srážky smíšené nebo sněhové. Tání sněhu a déšť rozvodní řeky odvodňující Šumavu a Jizerské hory. Upozornění ČHMÚ před vzestupem tamních hladin platí od čtvrtečního večera do neděle.

Povodňová bdělost
Zdroj: ČHMÚ

Nejvyšší denní teploty vystoupají  v pátek ke 12 stupňům Celsia, na jihovýchodě země může být o dva stupně tepleji.  V sobotu očekávají meteorologové na většině území déšť nebo přeháňky, nad 900 metrů nad mořem mohou být během dne smíšené nebo sněhové. Odpoledne bude srážek i oblačnosti ubývat. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi pěti a jedním stupněm Celsia, na jihovýchodě kolem šesti stupňů. Nejvyšší denní teploty dosáhnou šesti až deseti stupňů, na jihovýchodě může být až dvanáct stupňů. 

V neděli bude v Česku proměnlivá oblačnost, místy přeháňky, které mohou být od 700 metrů nad mořem smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou k plus třem až minus jednomu stupni Celsia. Přes den teploměr ukáže sedm až jedenáct stupňů. Povane už jen mírný severozápadní vítr. Po víkendu se pak má opět oteplit, teploty postupně během týdne vystoupají ke 20 stupňům.