Čapkova vila si na rekonstrukci počká, ale vybavení už se opravuje. Třeba čtyřicítka koberců

Události: V Čapkově vile pokračují průzkumné práce (zdroj: ČT24)

Vila Karla Čapka na pražských Vinohradech už je rok a půl prázdná a připravuje se na rekonstrukci. Uvnitř vyklizeného domu teď pracují restaurátoři. Praha 10 chce vilu, kterou před pěti lety koupila, dostat do stavu 30. let. Tedy doby, kdy ji Karel Čapek užíval. Původní podobu se už třeba podařilo vrátit některým kobercům. Ty jsou do 25. listopadu vystavené v Národní galerii.

Projekt na rekonstrukci ještě není hotový, v jakém duchu bude probíhat, je už ale jasné. Praha 10 chce vilu dostat do stavu, v jakém byla, když v ní žil Karel Čapek, a to včetně podkrovního salonu Pátečníků, do něhož chodil i T. G. Masaryk, nebo zahrady, kde její majitel rád odpočíval i pracoval.

Všechno zařízení a nábytek nechala Praha 10 odvézt už loni v březnu. Jedenačtyřicet koberců, po kterých před více než 80 lety Čapek chodil, například odcestovalo do Jindřichova Hradce. Opravují tam vyšlapaná místa, vydřené okraje nebo potrhané třásně. S použitím tradičních materiálů a metod umí prodloužit životnost koberců o několik generací.

Vila se neotevře dříve než za dva až tři roky

„Pokračujeme v dalších stavebněhistorických a stavebnětechnických průzkumech, právě proto, že když je prázdná, tak se nám to lépe dělá,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09). Restaurátoři teď například zjistili, že na stěnách je pod malbou více vrstev tapet. Jedním z úkolů tak bude zjistit, která byla ve vile v době, kdy v ní Karel Čapek bydlel. 

Bratři Čapkové si dvojdům nechali postavit v letech 1923 až 1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Po jejich smrti zdědili dům příbuzní. Praha 10 za nemovitost zaplatila 28 milionů korun, za inventář 15,9 milionu. Na stránkách městské části je možnost absolvovat zatím alespoň virtuální prohlídku původních interiérů vily.

Projekt na rekonstrukci vily by mohl být hotový do poloviny příštího roku, samotná rekonstrukce pak potrvá ještě dva roky.

Čapkova vila se nakrátko otevírá lidem (zdroj: Události ČT)