Bývalý ředitel úřadu práce Najmon se po zamítnutí stížnosti obrátí na soud

Stížnost bývalého generálního ředitele úřadu práce Viktora Najmona, kterou se bránil proti svému odvolání z funkce, nejvyšší státní tajemník zamítl. Služební hodnocení podle něj obsahovalo podle zákona důvody k odvolání z postu. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Najmona z funkce odvolal v polovině února ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) poté, co mu vystavil nepříznivé služební hodnocení. Podle deníku Mladá fronta Dnes nejdříve ale nabídl Najmonovi odměnu za odstoupení. Okolnostmi odvolání se podle dřívějšího vyjádření policie zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Najmon následně sdělil, že tajemníkovo rozhodnutí považuje za nezákonné a obrátí se na soud.

Podle Seznam Zpráv odbor komunikace ministerstva vnitra uvedl, že nejvyšší státní tajemník přezkoumal zákonnost Jurečkova rozhodnutí o odvolání a jeho soulad s právními předpisy. Dospěl k závěru, že služební hodnocení obsahuje důvody ke snížení bodového hodnocení, tedy i k odvolání z postu. Jurečka už dříve řekl, že počítá s tím, že by se výběrové řízení na pozici generálního ředitele mohlo vyhlásit začátkem letošního druhého pololetí. Vedením úřadu šéf resortu pověřil dočasně vrchního ředitele ministerské sekce informačních technologií Karla Trpkoše.

Jurečka opakovaně uváděl, že postupoval při odvolání podle služebního zákona. K Najmonově řízení měl od loňska výhrady. Několikrát zmínil, že generální ředitel nebyl při řešení potíží kvůli náporu žadatelů a při zpožďování dávek dostatečně aktivní. Najmon výtky a výhrady ke své práci odmítl. Už dříve řekl, že své odvolání považuje za svévolné a nezákonné.

Najmon se hodlá obrátit na soud

O středečním rozhodnutí nejvyššího státního tajemníka Najmon prohlásil, že jej má za nezákonné, navíc považuje za nemožné, že by za této situace dále mohl pracovat pro stát. Tajemníkovo rozhodnutí nyní posuzují Najmonovi právníci. Verdikt se podle něj nevyrovnal s jeho argumenty.

Odvolaný ředitel si stěžuje na dlouhodobý tlak a dehonestaci. Je přesvědčen o tom, že po jeho odchodu problémy úřadů práce nezmizely a může za ně vedení ministerstva.

Podle Mladé fronty Dnes ministr Najmonovi nabídl mimořádnou odměnu, pokud rezignuje, jinak mu dá špatné služební hodnocení. Najmon si rozhovor s Jurečkou nahrál. Deník část nahrávky zveřejnil. Případem se pak začala zabývat NCOZ.

Najmona šéfem úřadu jmenovala v listopadu 2020 tehdejší ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD, nově Socdem). Zvítězil v konkurzu, předtím řídil kancelář generálního ředitele. Post byl téměř rok neobsazený, výběrové řízení se tehdy opakovalo třikrát.