„Byl to symbol, který pobláznil mladou generaci,“ vzpomíná Šibík na Schwarzenberga

Studio 6: Fotograf Jan Šibík o Karlu Schwarzenbergovi (zdroj: ČT24)

Na Karla Schwarzenberga vzpomínal ve vysílání České televize také fotograf Jan Šibík, který dokumentoval například politikovu kampaň před prezidentskými volbami v roce 2013. „Karel zůstal vždycky svůj. Byl to velký člověk,“ uvedl k politikovi, který zemřel v neděli ve věku pětaosmdesáti let.

Podle Šibíka si Schwarzenberg prezidentskou kampaň užíval, nejen během ní byl bezprostřední a laskavý. Fotografům do ničeho nezasahoval, ale neměl rád stylizované fotografie, upřednostňoval, aby ho na snímcích zachycovali přirozeně.  

Fotoreportér připomněl, že podporovatel disentu, politik a spoluzakladatel TOP 09 rezonoval i u mladých lidí. „Oni ho milovali,“ říká Šibík. Čišelo z něj charisma, a právě zmiňovaná bezprostřednost, i proto dokázal ve svých pětasedmdesáti letech zaujmout mladou generaci. „Byl to neuvěřitelný symbol,“ dodává. Svou roli ale hrálo i to, že měl zajímavě pojatou kampaň. Marketing byl velice moderní, barevný a přitažlivý pro mladé.

Ke svým politickým rivalům nechoval Schwarzenberg podle Šibíka žádnou zášť a nezáviděl jim. A to mu vydrželo po celou politickou kariéru.

I během parlamentních voleb v roce 2021 byl Schwarzenberg podle Šibíka přirozený. „Neměnil se, byl pořád stejný.“ Podle něj se mu nikdo ze současných politiků nepodobá. „Ti, když vidí fotografa, začnou se stylizovat, zatímco Karel zůstal vždycky svůj. Byl pro mě neuvěřitelně skvělým, velkým člověkem,“ uzavírá Šibík.

Na zesnulého politika zavzpomínají v pondělních Událostech, komentářích také fotograf Tomki Němec s tehdejším mluvčím Václava Havla Michaelem Žantovským, kteří se Schwarzenbergem úzce spolupracovali po sametové revoluci.