Bouřky vyplavily i sklad státních hmotných rezerv u Heřmanova Městce, došlo k úniku ropných látek

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický o úniku ropných látek v Kostelci u Heřmanova Městce (zdroj: ČT24)

Z areálu Správy státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce na Chrudimsku uniklo zatím neupřesněné množství ropných látek. Na místě zasahuje několik hasičských jednotek. Hrozí znečištění studní v Kostelci, v úterý se v nich budou dělat rozbory vody. Pobočka správy byla v neděli zasažena přívalovými povodněmi.

Heřmanův Městec na Chrudimsku sčítá škody po přívalových deštích, které město zasáhly v neděli. Voda zaplavila přízemní část místního domova pro seniory a několik domů a firemních prostor. 

Přívalové deště poničily také infrastrukturu skladu Správy státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce. Z areálu uniklo zatím neupřesněné množství ropných látek.

Jednu z nádrží, kde se skladuje nafta, proud vody nadzvedl. „Když dnes po opadnutí vody nádrž klesla, začala z ní vytékat nafta do záchytné jímky. Situaci na místě řeší několik jednotek hasičů. Přívalový déšť také spláchl dvě stavební buňky a část areálu byla zaplavena bahnem,“ popsal předseda správy Pavel Švagr.

„Přesnou výši škody zatím neznáme, ale určitě bude v řádu milionů,“ uvedl Pavel Švagr pro Radiožurnál. 

Hrozí znečištění studní

Ropné látky z areálu se pravděpodobně průsakem dostaly do dešťové kanalizace a odtud do potoka v Kostelci u Heřmanova Městce. Norné stěny zatím kvůli vysokému průtoku není možné instalovat, uvedl v pondělí večer pro Českou televizi hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Kolik ropných látek uniklo, není podle něj zatím jasné. Hrozí znečištění studní v Kostelci, v úterý se v nich budou dělat rozbory vody. Hasiči níže po proudu hledají místa, kam by mohli norné stěny umístit, doplnil.

Pardubický kraj je podle Netolického připraven podle konkrétních požadavků obcí uvolnit peníze na odstraňování škod na úterním jednání zastupitelstva.