Bez elektřiny je v Česku na 45 tisíc odběratelů

Počet odběratelů bez elektrického proudu se k úternímu večeru snížil na 45 tisíc, ráno bylo bez dodávek 61 tisíc míst. Nejvíce postiženým kvůli povodním zůstává Moravskoslezský kraj, večer tam mělo omezené dodávky 38 tisíc zákazníků, v Olomouckém to bylo zhruba 5,5 tisíce, vyplývá z údajů distributorů ČEZ a E.ON. Počty domácností bez elektřiny se snižují, v neděli večer bylo bez proudu 135 tisíc odběrných míst, v pondělí večer 68 tisíc.

Na distribučním území ČEZ platí nadále kalamitní stav pro deset okresů ve dvou krajích. Distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON eviduje kalamitní stav v okrese Uherské Hradiště a Prostějov a v celém Jihomoravském kraji. V ostatních lokalitách byl odvolán.

On-line přenos

Povodně 2024

  • Pátek 20. září 2024
  • 10:01

    Přenos z povodní končí, děkujeme za pozornost. Dění kolem velké vody se nadále věnujeme v krátkých zprávách.

  • 09:58

    Záplavy v Moravskoslezském kraji podle odhadů postihly 99 700 lidí. Nejde jen o zasažené povodňovou vlnou, ale i o domácnosti vyplavené přívalovými dešti. Údaj se týká lidí, kterým voda způsobila škody na majetku. Na životě bylo záplavami v regionu ohroženo asi 15 tisíc osob, uvedli hejtman Josef Bělica (ANO) a mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

  • 09:56

    Po rozsáhlých povodních zůstává bez elektřiny 19 tisíc odběrných míst. V Moravskoslezském kraji jich ČEZ Distribuce eviduje 16 tisíc a v Olomouckém tři tisíce.

Společnost ČEZ řeší aktuálně osmdesát poruch na vedení vysokého napětí a dále také desítky poruch na vedení nízkého napětí, sdělila v úterý večer mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, která působí zejména na jihu Čech a Moravy, evidovala v úterý ráno třicet poruch na vedení vysokého napětí, bez dodávek elektrické energie bylo 3,6 tisíce odběratelů, v poledne se jejich počet snížil na dva tisíce. Večer už to bylo jen dvě stě míst v Jihomoravském kraji, přiblížil mluvčí E.ON Roman Šperňák. Poruchy, které jsou v těchto lokalitách, jsou podle něj složité, v těžko přístupných místech.

„V ostatních krajích je situace stabilizovaná a bavíme se o jednotkách odběratelů. Například v Jihočeském kraji jsme dokázali obnovit dodávky do všech odběrných míst, které byly omezeny nočními poruchami. Zůstávají jen domácnosti preventivně odpojené kvůli možnosti zatopení,“ dodal Šperňák.

Holingerová upozornila na to, že tam, kde byl objekt zaplaven vodou, musí stav zkontrolovat odborná firma. „Distribuční síť lze uvést do provozu pouze v případě, jsou-li všechny její prvky funkční a jsou-li schopny bezpečného a spolehlivého provozu,“ upozornila. Postup při obnově dodávek elektrické energie po povodních je k dispozici na webu ČEZ Distribuce.