ANO napadne penzijní novelu u Ústavního soudu. K úspornému balíčku podá 35 návrhů

Sněmovní klub opozičního ANO se dohodl, že jeho poslanci napadnou u Ústavního soudu vládní penzijní novelu o zpřísnění podmínek pro předčasné důchody a o zpomalení řádných lednových valorizací. K vládnímu konsolidačnímu balíčku podají kolem 35 pozměňovacích návrhů. Po pondělním jednání sněmovní frakce to řekla předsedkyně klubu Alena Schillerová.

Debata o konsolidačním balíčku by mohla podle informací ČTK z koaličního tábora zabrat i celý týden. Očekávají se dlouhé opoziční projevy a případně i obstrukce. Opozice se může vrátit ke zdržování sněmovního jednání už v blocích vyhrazených změnám programu řádné schůze. Je pravděpodobné, že jednací dny budou končit později než v obvyklých 19:00. V červencovém úvodním kole trvala debata o konsolidačním balíčku v podstatě tři jednací dny a zabrala poslancům více než 27 hodin čistého času.

Koalice se dohodla na jedné souhrnné úpravě původního vládního návrhu, kterou minulý týden podpořil rozpočtový výbor. Její součástí je například zachování daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období, zařazení novin do snížené sazby DPH a ponechání celého výnosu nemovitostní daně obcím výměnou za snížení jejích příjmů z výnosů sdílených daní.

Penzijní novela

Důchodovou novelu vlády chce ANO napadnout u Ústavního soudu. ANO se rozhodlo podle Schillerové ze dvou důvodů. Jde o proceduru schvalování předlohy ve sněmovně a také o porušení principu očekávání v případě zpřísnění pravidel předčasných důchodů.

Schillerová míní, že sněmovní koalice porušila jednací řád, když rozhodla o stanovení pevného času pro závěrečné hlasování o předloze a do debaty se hlásily ještě tři desítky poslanců. „Pak je tam samozřejmě i určitá předvídatelnost, určitý princip očekávání k předčasným důchodům, nemůžete měnit pravidla ze dne na den,“ uvedla předsedkyně sněmovního klubu ANO.

Předčasný důchod bude podle předlohy možný od října nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka se bude krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze se nebude valorizovat zásluhová část důchodu. O rok později vejde v účinnost prodloužení minimální doby hrazení odvodů o pět let na 40 let.

Při pravidelných lednových valorizacích se penze nyní zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. V budoucnu by se měl brát v úvahu výhradně růst cen pro domácnosti důchodců. Započítávat se bude třetina růstu reálných mezd, jako tomu bylo před rokem 2018. Nynější mimořádné valorizace důchodů při vyšším růstu cen nahradí dočasný přídavek.

Vláda původně počítala s tím, že by změny mohly platit už od září. Prezident Petr Pavel na konci srpna sdělil, že má k normě výhrady a rozhodne, zda ji vetuje, nebo podepíše později. Podpis připojil 1. září, účinnost tak bude od příštího měsíce. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli řekl, že by kvůli měsíčnímu odkladu mohlo jít do předčasné penze až o 10 tisíc lidí víc, jen příští rok by to mohlo stát až čtyři miliardy korun.