Andrej Babiš pro ČT: Vládu s důvěrou chci ideálně do Vánoc

Andrej Babiš chce vládu s důvěrou do Vánoc (zdroj: ČT24)

Ještě před vánočními svátky by chtěl předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš sestavit vládu a získat pro ni ve sněmovně důvěru. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi. Jeho hnutí ve středu ukončilo první kolo jednání s ostatními sněmovními stranami. Zatím ale partnera nebo partnery pro koalici nenašel. Zbylé subjekty buď odmítají spolupráci s hnutím ANO, nebo s nimi naopak nechce vládnout vítěz voleb.

On-line přenos

ON-LINE: Volby 2017

  • 23:30
    Česká televize

    ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

  • 22:41

    „To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

„Ideální by bylo, abychom měli jasnou vládu do Vánoc,“ uvedl Andrej Babiš s tím, že by chtěl pro vládu zároveň získat důvěru.

„Chtěl bych se o to minimálně pokusit. Pevně věřím, že se nám povede sestavit vládu a získat důvěru. Bylo by to dobré, protože si myslím, že potřebujeme vládu co nejdřív,“ uvedl Babiš po prvním kole jednání s dalšími stranami v Poslanecké sněmovně.

Koalice, nebo menšina

Andrej Babiš zároveň uvedl, že do konce listopadu, pokud řádně proběhne ustavující schůze sněmovny, by mělo být jasné, jakou formu bude nová vláda mít, tedy zda půjde o koalici, nebo o menšinovou vládu.

První kolo jednání hnutí ANO zakončilo ve středu večer, kdy se setkalo s Piráty. Druhé kolo vyjednávání má začít ve čtvrtek, schůzku se zástupci ANO oznámila Okamurova Svoboda a přímá demokracie.

Zásadní komplikací pro rychlé sestavení kabinetu s důvěrou může být skutečnost, že většina stran ve sněmovně deklarovala, že do vlády s ANO vstoupit neplánují. „Všichni říkají, že nechtějí jít do vlády. Já tomu rozumím, že chtějí být v opozici. My říkáme, domluvme se na sněmovně, zkusíme to ještě a uvidíme, jak se k tomu postaví,“ uvažuje Babiš.

Hnutí ANO se už v druhém kole vyjednávání nesetká se stranami STAN ani TOP 09. „Tam už není co řešit. Oni mají v podstatě minimální počet poslanců a k nám se chovají nepřátelsky,“ uvedl Babiš.

Formálně prezident Miloš Zeman pověří Andreje Babiše, aby jednal o sestavení vlády, na schůzce, která se uskuteční v úterý 31. října na zámku v Lánech. Sám předseda hnutí ANO ale v rozhovoru pro ČT prohlásil, že následné jmenování premiérem mu prezident zatím neslíbil.

„On mi řekl, že mě pověří sestavením (vlády), teď mě pověří vyjednáváním a potom, když vznikne sněmovna, mi řekl, že mě pověří sestavením (vlády),“ uvedl Andrej Babiš pro Českou televizi.

Noví poslanci by se měli poprvé sejít až 20. listopadu. Zeman minulý týden řekl, že jde o nejzazší možný termín, který ústava umožňuje. Odůvodnil to tím, že se některé strany chystají obstruovat volbu předsedy sněmovny. Měsíc má poskytnout čas na nalezení shody.