Akutní péči se v sobotu v nemocnicích oslovených ČT podařilo zajistit

Události: Stav péče v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Česko je v půli prvního víkendu poznamenaného protestem v nemocnicích. Většina lékařů zatím výpovědi z přesčasů nestáhla. Čekají na závěry pondělní schůzky s ministrem zdravotnictví. Akutní péči se všem zařízením, která ČT oslovila, podařilo zajistit. V sobotu v nich ošetřovali hlavně úrazy spojené se zimním počasím.

Od rána až do jedné hodiny v pražské Všeobecné fakultní nemocnici ošetřili asi dvacítku lidí. Většina se jich zranila při pádu na sněhu nebo ledu.

„Pravda je, že jsme se od rána nezastavili. Jsme tu dvě kolegyně, jedna šla na sál, takže jsem tu momentálně sama,“ vysvětlila lékařka z I. chirurgické kliniky VFN a 1. LF UK Daša Baliarová.

V takovém počtu slouží o víkendech běžně. Akutní péče se tady protest lékařů, kteří vypověděli dobrovolné přesčasy, nedotknul. Plánované zákroky ale budou muset omezit. Nebude je mít kdo vykonávat. „Třeba já do zítřka odpracuji 24 hodin, tím pádem jsou to tři pracovní dny, které tady pak nebudu,“ tvrdí vedoucí služby z I. chirurgické kliniky VFN a 1. LF UK Ellen Konečná.

Omezený provoz

V omezeném režimu budou fungovat i další tuzemské nemocnice. „V tuto chvíli je omezená plánovaná péče a provoz některých specializovaných ambulancí. To se určitě nezmění ani v pondělí, a předpokládáme že ani v úterý,“ míní mluvčí Městské nemocnice Ostrava Andrea Vojkovská.

Ve znojemské nemocnici mohou pacienti pociťovat prodloužené čekací lhůty. Déle počkat si v sobotu museli i pacienti chirurgické kliniky. Důvodem ale bylo zimní počasí a s ním související velký počet úrazů.