Aktivisté musí pryč z žižkovské Kliniky. Ústavní soud odmítl jejich stížnost

Autonomní centrum Klinika se musí definitivně vystěhovat z budovy v Praze 3. Ústavní soud totiž odmítl ústavní stížnost jedné z aktivistek. Informaci ČT potvrdila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Aktivistka se stížností bránila za Kliniku proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého začátkem října neuspěla. Současným majitelem budovy je Správa železniční dopravní cesty, která tak uspěla ve sporu o vystěhování aktivistů.

„Mohu potvrdit, že byla ústavní stížnost odmítnuta jako neopodstatněná. Ústavní soud se stížností zabýval předčasně kvůli požadavku na odložení vykonatelnosti rozsudku Nejvyššího soudu. Ten stejně jako stížnost odmítl jako nedůvodný,“ uvedla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

O tom, že aktivisté musí budovu vyklidit, rozhodl soud loni v lednu. Verdikt potvrdil o několik měsíců později i odvolací pražský městský soud. Aktivisté měli budovu opustit do poloviny října. Obrátili se ale na Nejvyšší soud, který vyklizení odložil až do vyřízení dovolání. Klinika tak zůstala v provozu. Nejvyšší soud ale 2. října potvrdil, že aktivisté budou muset budovu opustit a předat ji SŽDC. Tomu se aktivisté pokusili bránit čerstvě odmítnutou ústavní stížností.

Mluvčí SŽDC Kateřina Šubová už dříve ČT potvrdila, že se úřad obrátil na soudem stanoveného exekutora, který by měl mít vyklizení budovy na starosti.

Čtyři roky na Žižkově

Opuštěnou budovu obsadili aktivisté na konci roku 2014. Platnost smlouvy o výpůjčce, kterou poté se státem uzavřeli, už vypršela. SŽDC získala objekt od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Do objektu chce po rekonstrukci přestěhovat část svých zaměstnanců. Proto se soudně domáhala vyklizení.

Aktivisté se bránili tvrzením, že požadavek je v rozporu s dobrými mravy a že státní organizace s budovou nakládaly nehospodárně. Chtěli se dohodnout na užívání budovy alespoň do její plánované rekonstrukce. Podle verdiktu pražských soudů byla smlouva o výpůjčce na dobu určitou a aktivisté neměli žádný pevně daný nárok na její prodloužení.