168 hodin: Láska kvete i v domovech pro seniory. Jde o nejlepší lék, dodávají odborníci

168: Láska kvete (zdroj: ČT24)

Láska kvete v každém věku. Jenže málokoho by asi napadlo, že se jednou zamiluje například v domově pro seniory. Děje se to, a co víc, nové vztahy seniorům přinášejí nejen radost, ale mnohdy i zlepšení zdravotního stavu. Pro pořad 168 hodin natáčela Darina Vlková.

Jedním z příkladů může být paní Libuše Červená, která už skoro půl roku žije v Domově pro seniory v Janovicích nad Úhlavou a našla si tu spřízněnou duši. „Já nevím, tak to přišlo. Já mám ráda lidi. Dokážu se bavit s každým,“ podotýká. 

Podle generální ředitelky skupiny domovů pro seniory Renaty Prokešové jde mnohdy o nejlepší lék. „Mají novou motivaci pro život. Sdílejí spolu, komunikují, chodí na procházky, jezdí na výlety. Chtějí spolu trávit čas. A mají tu motivaci žít jeden pro druhého. Takže já bych řekla, že kdo si vytvoří vztah, ten pak nepotřebuje tolik psychiatrické léčby jako standardně,“ podotýká Prokešová a dodává, že vztahy, které vznikají až v zařízeních pro seniory, nejsou zas tak výjimečné. 

Uvedla i nedávný příklad, který skončil u improvizovaného oltáře. „Nejdříve se spolu skamarádili, začali spolu trávit čas, až se do sebe zamilovali. A mají teď takový krásný vztah, kdy spolu žijí. A rodina jim uspořádala na zahradě u nás fiktivní svatbu. Takže oni se nechtěli brát oficiálně, ale mají neoficiální sňatek a považují se za manžele,“ dodává.