Jižní Morava - Bažant, jelen nebo srnka - pro milovníky zvěřiny delikatesa. Právě oni si nyní příjdou na své, začíná totiž sezóna zvěřinových hodů. Vydělat na ní chtějí i restauratéři, někteří totiž kupují levnější maso od pytláků. Policisté jsou vůči nim bezradní, uspějí jen tehdy, když je chytnou při činu.
Začala sezóna zvěřinových hodů. Pytláci mají pré
„Zvěřina vždy patřila ke gastronomickému jídelníčku. Je tu hodně rozšířená lidová myslivost. Zvěřina je proto stále žádaná,“ potvrdil zájem gurmánů majitel lednické restaurace Lubomír Janota. V jeho podniku kuchaři už několikátý den zpracovávají kančí, srnčí i dančí maso. „Zvěřina se nekupuje na poslední chvíli, kupuje se, když je,“ vysvětlil množství naloženého masa Janota. Sám už několikrátý rok bere maso od mysliveckého sdružení.
Existují ale i restaurace, které v rámci úspor kupují levnější maso od pytláků. „Můžeme dokázat, že má více masa, než na kolik má doklad, pak vznikne podezření, že se jedná o něco nekalého,“ okomentoval kontroly ředitel jihomoravské hygienické stanice Jan Mareček. Podobně upytlačené maso ale může obsahovat různé parazity. „Pokud je maso upytlačené, neprojde veterinární kontrolou, takže může dojít ke zdravotnímu riziku,“ varoval Mareček.
Pytláci trápí policisty každý rok. „Objasnění těchto případů bývá poměrně složité. V loňském roce se nám ale podařilo při činu zadržet dvojici pachatelů. Měli ulovenou zvěř i přímo ve vozidle. Při následné domovní prohlídce jsme našli sedmdesát kilogramů masa za více než sto tisíc korun. Tvrdili, že maso mají pro vlastní potřebu,“ popsala loňský případ mluvčí břeclavských policistů Kamila Haraštová. Ani soud jim nedokázal prokázat, že maso prodávali do restaurací, potrestal je proto jen podmínkou.
„Nacházíme upytlačenou zvěř. Děje se tak poměrně dost často. Nacházíme kůže i kosti. Zasahuje to do myslivosti, protože dochází k odlovu těch nejkvalitnějších kusů zvěře,“ posteskl si myslivec Karel Varmuža ze Zaječí.
Zvěřina
Jako zvěřina by se nemělo označovat maso divokých zvířat (zejména jelenů a daňků) chovaných na farmách. Maso z faremních chovů má jinou strukturu než zvěřina, a to v důsledku nedostatku pohybu chovaných zvířat a jejich krmení granulovanými krmivy. Zvěřina získaná odstřelem (a ne porážkou) obsahuje ve tkáních velké množství krve. To je jeden z důvodů její zvláštní chuti a tmavého zbarvení, ale také se rychleji kazí. Zvěřina je výživná, lehce stravitelná, má charakteristickou vůni a chuť. Toto maso také obsahuje minimum tuku.
Zdroj: Wikipedia