U Rajhradu policisté kontrolovali řidiče kamionů

Rajhrad - Policisté dnes od rána kontrolovali nákladní automobily na silnici z Pohořelic těsně před Brnem. Věnovali se především dodržování předepsané doby jízdy a odpočinku. Na silnicích policisté sledovali rychlost vozidel, prováděli testy na alkohol a vážili kamiony.

Policisté zkontrolovali 38 českých a zahraničních užitkových vozů. Na akci se podíleli pracovníci Odboru dopravy Jihomoravského kraje, Centra služeb pro silniční dopravu a zaměstnanci úřadu bezpečnosti práce. Odhalili celkem šest porušení dopravních předpisů. „Co se týče nejvážnějších porušení zákona, byla u jednoho řidiče zjištěna cizí karta takzvaného „kontrolního kolečka“. U dalšího nákladního vozidla jsme našli prasklý brzdový kotouč, to je velmi nebezpečná závada. Vozidlo bylo odstaveno a už nesmí pokračovat v jízdě,“ uvedl zástupce vedoucího Odboru služby dopravní policie Jindřich Secký. Další řidiči porušili povolenou dobu řízení vozu nebo překročili tlak nápravy.

Podobné kontroly kamionů provádí policie pravidelně. Nejčastějším prohřeškem bývá překročení maximální doby řízení. Většina případů se řeší odstavením vozidla a blokovou pokutou na místě. „V případě závažnějších porušení se věc předává pracovníkům krajského úřadu, který potom věc dál řeší ve správním řízení,“ dodal Secký.

Rozhovor s Jindřichem Seckým, Odbor služby dopravní policie (zdroj: ČT24)