Těžaři vykopali mezi karvinskými doly unikátní tunel

Ostrava - Horníci vybudovali mezi doly Karviná a Darkov téměř devět set metrů dlouhý tunel. Chodbu razili současně z obou stran a propojili ji v prosinci. Tunel, který má přinést těžební společnosti OKD výrazné úspory, je v některých místech vysoký téměř devět metrů a až pět a půl metru široký.

Podle vedení OKD jde o strategickou investici, díky které firma kromě úspor získá i nové možnosti při přepravě uhlí, materiálu i zaměstnanců. Generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián uvedl, že překop umožní dopravovat uhlí vytěžené v lokalitě ČSA Dolu Karviná do moderní úpravny Dolu Darkov, jejíž kapacita zatím nebyla plně využita.

„Odstavení dosluhující úpravny uhlí Dolu Karviná přinese kromě úspor pro naši firmu také výrazné vylepšení ekologických parametrů pro Karvinsko, darkovská úpravna je totiž vybavena špičkovou technologií světových parametrů s minimálními dopady na životní prostředí,“ tvrdí Fabián.

Technický ředitel OKD Jan Matula upozornil na mimořádnou přesnost důlních měřičů, kteří museli zajistit, aby se chodby ražené současně z obou dolů propojily.

Při budování důlního díla horníci spotřebovali přes deset tisíc tun betonu, nainstalovali více než devět tisíc metrů potrubí a použili přes čtyři tisíce tun materiálu. „Nyní se chodba vybavuje dopravníky a dalšími potřebnými technologiemi, v plném provozu by měla být od července,“ dodal mluvčí OKD Vladimír Sobol.