Olomoucká charita nemá peníze na provoz a uvažuje o omezení služeb

Olomouc - Arcidiecézní charitě Olomouc chybí peníze na provoz a pokud ji krajský úřad finančně nepomůže, omezí svoje služby. Charita požádala kraj o více než pět milionů korun, ten ji však nabídl jen polovinu, což charitě nestačí. Snížení dotace přitom přichází v době, kdy zájem o sociální pomoc v kraji narůstá.

Pracovníci charity bijí na poplach. I když šetří, kde se dá, stále to nestačí. Například Charita ve Šternberku od ledna zruší sociální poradnu. Ohroženy jsou hlavně pečovatelské služby. „Hledali jsme úspory v pohonných hmotách, v nějakých telefonních poplatcích, nákladech na energie,“ uvedla vedoucí střediska Charity v Litovli Ludmila Zavadilová. Pod Arcidiecézní charitu spadá v Olomouckém kraji deset charit. Poskytují služby deseti tisícům klientů. Krajský úřad, který vlastním sociálním zařízením letos poskytl 190 milionů korun, nabídl charitě dotaci, která však podle ní nestačí. Proto se teď obrátila na jednotlivé zastupitele o pomoc. „Příspěvky poskytované našim příspěvkovým organizacím vyplývají z toho, že jsme jejich zřizovatelé a jako řádní hospodáři musíme dbát o to, aby měly dobré hospodaření. Arcidiecézní charitě by měl zase přispívat její zřizovatel,“ vyjádřil se mluvčí olomouckého krajského úřadu Ivo Heger.

„Takové možnosti v tento okamžik a najednou nemáme. Jak církev, tak věřící přispívají výrazně na provoz,“ řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Podle ředitele olomoucké charity Václava Keprta kraj porušuje svoje strategické dokumenty v sociální oblasti. „Pokud jde o programové prohlášení, tak to my samozřejmě dodržujeme. Jde o to, že v dotačních programech mají všichni poskytovatelé sociálních služeb stejné podmínky, příkladem může být dotační program na příští rok, kde budou 3 miliony korun,“ oponuje mluvčí olomouckého krajského úřadu Ivo Heger. Pokud instituce u krajských zastupitelů 16. prosince neuspěje, uvažuje o veřejné sbírce i o tom, že kraji některé služby předá.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)