Jihomoravští poslanci jednali o podpoře Automotodromu Brno

Brno - Malý jihomoravský parlament se dnes mohl sejít na Masarykově okruhu v Brně. Výzvu hejtmana Michala Haška (ČSSD), který chce se všemi poslanci zvolenými na jižní Moravě jednat o podpoře brněnskému okruhu, vyslyšelo 8 poslanců. Okruhu hrozí, že nebude mít na zaplacení zalistovacího poplatku pro pořádání motocyklových závodů MS. Pozvání na setkání dostal i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV). I ten byl zvolen do Poslanecké sněmovny za Jihomoravský kraj. Pomoc okruhu se sháněním peněz dnes přislíbili poslanci napříč politickými stranami.

Ministr Dobeš slíbil, že závody v příštím roce podpoří částkou 20 milionů korun, dalších 8 milionů slíbil kraj a 10 milionů město. Ani slíbené částky ale nebudou na poplatek stačit. I kdyby se ale peníze postupně naskládaly, je podle mluvčího okruhu Jiřího Smetany taková podpora nesystémová. Pokud nebude rozpočet s příspěvkem pro pořádání závodů automaticky počítat, může se problém opakovat každý rok.

„Musí se vyřešit podpora Velké ceny z veřejných peněz. 20 milionů z resortu školství nestačí,“ prohlásil hejtman Hašek po setkání s poslanci. „Chceme dál jednat s ministerstvy financí, průmyslu a obchodu, dopravy a pro místní rozvoj. Musíme přesvědčit ministra Kalouska, že výpadek příjmu stovek milionů by byl větší než investice do Velké ceny,“ upřesnil Hašek strategii dalšího postupu.

Poslanci jednali o podpoře Velké ceny Brno (zdroj: ČT24)

Poslanci se dnes shodli na snaze zajistit Velké ceně podporu. „Shodli jsme se na podpoře napříč politickým spektrem, oslovíme ministry našich stran,“potvrdil shodu mezi poslanci Michal Babák (VV). „Je to značka, kterou je třeba chránit,“ myslí si o brněnské Velké ceně poslanec Jan Husák (TOP 09).

Kam půjdou peníze na Velkou cenu?

Pořadatelé populárních motocyklových závodů musí promotérovi mistrovství světa zaplatit tzv. zalistovací poplatek ve výši 70 milionů korun. Samotný okruh se ale potýká s finančními problémy. Celkové náklady na pořádání závodu mistrovství světa v Brně i bez zalistovacího poplatku jen v loňském roce dosáhly 90 milionů korun oproti 75 milionům výnosů. Okruh tak prodělal 15 milionů.

Firma chce proto po státu, aby za ni zaplatil zalistovací poplatek promotérovi. Podle zástupců automotodromu je podpora obdobných akcí v zahraničí obvyklá. Argumentují i finanční podporou jiných sportovních akcí v České republice, například loňského mistrovství světa basketbalistek nebo předloňského šampionátu v klasickém lyžování v Liberci.

Brněnský okruh
Zdroj: ČT24/ČT Brno