Jeseníky přichystaly na léto kulinářské hody

Šumperk - Kdo se vydá v létě do Jeseníků, určitě neprohloupí. Návštěvníci těchto hor se totiž mohou těšit i na kulinářské zážitky. V tamních hospůdkách se budou podávat jesenické speciality připravené podle starých receptů. V rámci festivalu Chuť Jeseníků budou lidé moci ochutnat Pradědovu bramboračku s houbami, paprikové plátky s připečenými bramborami, ševcovské omelety a řadu dalších jídel. Turistům má tato gastronomická akce hlavně připomenout zapomenuté recepty tohoto regionu. Gastrofestival potrvá až do 30. září. Seznam restaurací, které speciality nabízejí, najdete zde.

„Lidem už nabízíme Kamenickou bramboračku, paprikové plátky od Čachtické paní s připečenými bramborami a tvarohové smaženky. Jídlo budeme obměňovat. Určitě budeme dělat zajíce na smetaně a jinou zvěřinu,“ řekla Michaela Halaxová z restaurace Na staré poště v Loučné nad Desnou na Šumpersku.

Na Pradědu servírují jelení kýtu či šumperský perkelt

Jesenické speciality uvařené podle nalezených receptů z archivů babiček najdou lidé i v nejvýše položené restauraci hor na vysílači Praděd. „Lidé budou moci ochutnat starohorskou čočkovou polévku, jelení kýtu s houskovým knedlíkem a jako moučník budou bramborové placky s povidly a vlašskými ořechy. Tato jídla budou na stálém lístku, o víkendech, kdy je tady největší obrat lidí, budou přibývat další jídla, jako je šumperský perkelt či zelný guláš,“ láká Tomáš Hrazdil z tamní restaurace.

Nultý ročník festivalu byl uspořádán v Šumperku na podzim roku 2010, kdy do něj bylo zapojeno pouze několik restaurací. Ohlasy na tradiční jídla byly ohromné, a to jak z řad hostů, tak z řad restauratérů.

Na jídelních stolech však lidé najdou například také Pradědovu husu s jablky, rýmařovskou roštěnou nebo hovězí maso s rejvízským křenem. Chybět by neměl ani frýdeberský salát, masové kuličky v nudlovém těstě či ševcovské omelety. „Restauracím jsme dodali asi 70 receptů, které vycházely z archivů a soukromých sbírek. Nabídnou minimálně jedno kompletní menu, což je polévka, hlavní jídlo a dezert,“ vysvětlila Tereza Schreiberová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které akci pořádá.

Tradice Jeseníků: Brambory a zvěřina

Tradiční jesenická jídla restaurace připravují z receptů, které pořadatelé akce získali prostudováním městských archivů a soukromých sbírek obyvatel jesenických hor. Mnohdy musely být původní receptury přeloženy z německých či polských originálů. Jídla přitom vycházejí ze surovin, které jsou pro Jeseníky typické. Jsou to především brambory, které byly častou součástí jídelníčků chudých horalů, ale i zvěřina, která se naopak vyjímala na stolech bohatších obyvatel. V Jeseníkách se v minulosti vařilo často také z hub, lesních plodů či z ryb a hovězího.

Smyslem festivalu je propagovat tradiční kuchyni Jeseníků a napomoci ji vrátit se zpět na jídelní lístky restaurací a do domácností po celých horách. Součástí akce je také soutěž s názvem Jeseníky mi chutnají, která se uskuteční ve všech restauracích zapojených do projektu. Soutěž spočívá ve sběru samolepek za konzumaci tradičních jídel Jeseníků v kterékoliv ze zapojených restaurací. Vítězové dostanou hodnotné ceny.

  • Ilustrační foto autor: Isifa, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2642/264101.jpg
  • Brambory autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2593/259215.jpg

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...