Usedlost Pohádka - místo násilných činů i záhad

Klatovy - Už několik století je opředena záhadami, její zdi jsou svědkem několika násilných činů. Vraždit zde měl například i pětinásobný vrah Ivan Roubal. Řeč je o opuštěné usedlosti Pohádka nedaleko Čachrova na Klatovsku. Právě kvůli pohnuté minulosti se rozpadlý dům stal lákadlem pro dobrodruhy, senzibily či psychotroniky. Obec by však uvítala pomoc ze strany soukromníků, kteří by na zchátralém statku provozovali například agroturistiku.

Seriál Opuštěná místa: Tajemná usedlost Pohádka (zdroj: ČT24)

Usedlost patřila už od 16. století rodině Pangerlových. Na Pohádce, která se tehdy oficiálně jmenovala Christelhof, stávaly tři statky. Do dnešních dnů se však dochoval jen jeden z nich. Na počátku 19. století zachvátil nedaleký Strážov požár. Místní lidé z něj vinili ženu, která bydlela právě nedaleko Christelhofu. Podle pověsti ji za to ubili. Žena ale ještě těsně před svou smrtí Christelhof proklela.

Jiné zprávy se však opírají o skutečné události. Samotnou rodinu Pangerlových zasáhla na konci války tragédie. Jeden ze synů byl na Pohádce zastřelen ihned po návratu z fronty. Další obyvatel statku pak spáchal sebevraždu a jeho žena na usedlosti za nevyjasněných okolností zešílela. Ani poté na Pohádce dlouho nikdo nevydržel, lidé tam prý mívali noční můry.

Vůbec posledním obyvatelem statku pak byl Ivan Roubal, pětinásobný vrah, který si nyní odpykává doživotní trest. Některé vraždy měl přitom spáchat přímo na Pohádce. Řada lidí také uvedla, že při návštěvě statku jim selhávají mobilní telefony nebo se jim vybíjí baterie v hodinkách. V minulosti se i přesto našla řada dobrodruhů, kteří se rozhodli ve statku přenocovat.

Reportáž z usedlosti Pohádka je součástí prázdninového seriálu ČT24, ve kterém reportéři Událostí v regionech mapují opuštěné lokality či objekty po celém Česku.