Pohádková svatba - Čáslavská a Odložil

Praha - Zlatovlasá krásná gymnastka, miláček tokijské a se čtyřmi zlatými a dvěma stříbrnými medailemi také hvězda mexické olympiády a mílař s tváří filmového herce, stříbrný z Tokia. Pohádková svatba Věry Čáslavské s Josefem Odložilem 26. října 1968 v metropolitní katedrále v Mexiku vyvolala šílenství tisíců nadšených Mexičanů, miliony diváků ji sledovaly v přímém televizním přenosu. Olympijským manželům však pohádkový život nepřinesla.

Barokní katedrála a náměstí Zócalo praskaly ve švech. Noviny psaly o účasti padesáti, dokonce sto tisíc lidí. Mexičané šíleli, vdávala se jejich „bohyně Vera“, Miss olympiády.

Nevěsta v běloskvoucí róbě protkávané zlatem ani ženich netušili, že půjde skoro o život. Původně měli dohodnutou kapličku v olympijské vesnici, davům pak nestačila ani katedrála. Potřebovali stráže, aby se dostali k oltáři. Projít chrámem se nedalo, museli přes zadní vchod do sakristie. Novináři, fotografové, v tlačenici nevěstě zmizela i korunka.

„Olympionici svalovci kolem nás utvořili kruh, abychom aspoň mohli vyslechnout zkrácený obřadní akt,“ popisovala Čáslavská. Slavný pár oddával tehdejší velvyslanec v Mexiku Karel Hanuš.

Manželství ale krachovalo a po 19 letech skončilo rozvodem. Čáslavská už zůstala sama, Odložil se podruhé oženil a měl další dvě děti. V roce 1993 tragicky zemřel vinou svého syna Martina v nedožitých 55 letech. Čáslavská se po roce 1989 vrátila do veřejného života a šest let byla uznávanou předsedkyní Československého a Českého olympijského výboru. Po událostech kolem rodinné tragédie se stáhla a uzavřela do soukromí.

Pro Mexiko 1968 byla Čáslavská hrdinkou. Olympiáda se konala krátce po srpnové okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a pár dnů před zahájením her nechala mexická vláda na Tlatelolku rozstřílet studentskou demonstraci.

Věra Čáslavská
Zdroj: ČT24/Karel Novák