České Mikulčice a slovenské Kopčany spojí lávka

Mikulčice - Jihomoravská obec Mikulčice je zase o něco blíž tomu, aby v tamním archeologickém parku vznikla lávka přes řeku Moravu na Slovensko. Společný projekt Mikulčic a blízké slovenské obce Kopčany získal podporu Jihomoravského kraje. Ten na něj bude čerpat dotace ve výši téměř 350 tisíc eur. O propojení Slovanského hradiště v Mikulčicích s obcí Kopčany, kam mikulčické hradiště v dobách Velké Moravy zasahovalo, usilují místní už několik let.

Lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Moravu by měla obě historická místa spojit, a tak zvýšit šance na zápis na seznam chráněných památek UNESCO, o který obě obce společně v minulosti žádaly. „V každém případě vítáme spojení české a slovenské strany. Bohužel se nepodařilo kvůli vlastnickým vztahům a ochraně přírody a dalších věcí spojit to nejkratší cestou, která mohla být ta velkomoravská,“ řekl František Synek, vedoucí Slovanského hradiště v Mikulčicích.

Místo, kde bude lávka stát, je tak definitivně jisté. Stejně jako finance, jejichž přijetí ve čtvrtek odsouhlasilo zastupitelstvo Jihomoravského kraje. „Lávka se staví na základě společného projektu mezi Českou republikou a Slovenskem. To znamená, že dnes se schválilo přijetí finančních prostředků z toho projektu na to, aby lávka mohla být vystavěna,“ prohlásil Václav Božek, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Stavba lávky z Mikulčic do Kopčan je na spadnutí (zdroj: ČT24)

K zahájení stavby je nutné vyřešit vlastnictví pozemku pod lávkou

Získáním dotace potřebné kroky k zahájení stavby nekončí. Musí se ještě vyřešit vlastnictví pozemku pod budoucí lávkou. „Tam se jedná o pozemky, které jsou ve vlastnictví Povodí Moravy. Bude se asi s největší pravděpodobností převádět na Jihomoravský kraj a ten potom převede tyto pozemky na obec Mikulčice,“ konstatoval Ivo Polák, člen dozorčí rady Povodí Moravy a radní kraje.

Návštěvníci Slovanského hradiště v Mikulčicích by poprvé mohli po lávce přejít do kopčanského velkomoravského kostela svaté Margity příští rok.