Bohušice se po 140 letech dočkaly vlakové zastávky

Bohušice – Obyvatelé Bohušic na Třebíčsku se konečně dočkali vlakového spojení. Po dlouhých 140 letech, kdy železniční trať vedla kolem jejich vsi, v Bohušicích vlaky poprvé i zastavují. Do vesnice, která má jen něco málo přes sto obyvatel, dosud zajížděly pouze dva autobusy. Jinak museli místní chodit pěšky na zastávku vzdálenou dva kilometry.

Bez řádného dopravního spojení museli někteří Bohušičtí denně ujít až několik kilometrů pěšky, jen aby se dostali na nejbližší spoj. S otevřením nové vlakové zastávky se ale blýská na lepší časy, i když vlaky ve vsi staví pouze na znamení. Pro obec je to velká událost, a tak se dnes na novém nástupišti sešla celá řada místních. „Teď jsme udělali takové občerstvení v místní hospůdce a s občany to budeme slavit asi dlouho do noci,“ řekl se smíchem starosta Bohušic František Plocek (NK). 

Na slavnostní přestřižení pásky se přišli podívat převážně starousedlíci, někteří si nenechali ujít ani rychlou prohlídku motoráku. Posteskli si jen nad tím, že takové spojení v obci nebylo v době, kdy jezdili denně do práce. „Kdo tady nemá auto, tak se prakticky nikam nedostane. A přece jenom pro nás, kteří auto už moc nepoužíváme, tak si budeme moct zajet na nákup a zase zpět. Je to paráda,“ pochvalovala si bohušická obyvatelka Ludmila Soukupová. Historickou událost si nenechal ujít ani bývalý strojvůdce Českých drah a rodák z Bohušic František Doležal. „Toužil jsem po tom, aby tady zastávka byla. To už skutečně mělo být před padesáti, šedesáti lety,“ řekl bývalý strojvedoucí. 

Dosud do obce zajížděly pouze dva autobusy denně - jeden přijel brzy ráno, druhý odpoledne. Kdo se chtěl dostat v rozumnou dobu k lékaři či do obchodu, musel na zastávku k hlavní cestě. Tedy přibližně dva kilometry pěšky. Podle železničních jízdních řádů zastaví vlaky v Bohušicích  v každém směru devětkrát. Už od neděle, kdy začínají nové řády platit, se tak místním lidem život v mnohém zjednoduší.