Vandalové zničili pětašedesát náhrobků ve Vranovicích

Vranovice, Přibice - Necelý týden před dušičkami čekal na návštěvníky hřbitova ve Vranovicích hrůzný obraz. Zničené náhrobky, vysypané urny, rozbité vázy na květiny a rozházené svíčky. Přes noc na hřbitově řádili neznámí vandalové, kteří zničili desítky pomníků. Policie zatím zjišťuje, jak velká škoda majitelům hrobů vznikla.

Vranovický hřbitov, který nechala obec opravit před třemi lety, není přitom jediný, jenž padl za oběť řádění. Poškozeny jsou náhrobky i v sousedních Přibicích. „Bylo zničeno nebo poškozeno v obou obcích kolem 40 náhrobků. Na jejich místě jsme odebrali stopy, které by nám mohly pomoci při hledání pachatelů,“ uvedla mluvčí policie Andrea Straková.

Místní lidé jsou zděšeni, postupně celé odpoledne přijížděli na hřbitov, aby zkontrolovali, zda se jich zkáza také týká. „Já bych jim usekla ruce, aby je to bolelo. Je mi z toho úplně zle. To u nás nikdy nebylo,“ uvedla jedna z žen, která o zničených náhrobcích nic netušila do příjezdu na hřbitov. Se sekáním rukou pachatelům se přidává další. „A měli by všechno zaplatit,“ dodává druhá žena.

Nazlobený je i místostarosta Drahomír Dofek (ODS), který ale nechce odhadovat, kdo by mohl za vandalstvím stát. Popsal pouze, jak policie sbírá informace od jednotlivých majitelů náhrobků, aby mohla vyčíslit škodu. „Musela to být větší skupina, protože kromě našeho a přibického hřbitova vykradli i jejich fotbalové kabiny,“ uvedl Dofek. Sám zatím netuší, jak velká škoda vznikla. Jisté je, že asi budou muset oprášit ideu pořídit na hřbitov kamerový systém. Ten je totiž od obce vzdálen 300 metrů, a tak je nechán napospas. „Na obecní policii nemáme finance, ale tohle by nám mohlo pomoci,“ dodal místostarosta. Zda obec poskytne nějakou pomoc těm, kteří o náhrobek přišli, zatím nechtěl odhadovat. „Víte, je to velmi citlivé, obzvláště teď před Dušičkami. Uvidíme po dnešním jednání zastupitelstva.“