Pacientovi ve Znojmě vyměnili obě kolena i kyčle. Po čtyřech letech začíná opět chodit

Znojmo - Před čtyřmi roky přestal Armén Levon Hakobyan chodit. Bývalého aktivního sportovce dostalo na invalidní vozík neléčené revma. Klouby mu srostly tak, že jeho tělo ztuhlo v sedící poloze. Na vozíku musel i spát. Včera, po sérii šesti operací ve znojemské nemocnici, udělal s pomocí personálu první krůčky. Lékaři mu předtím vyměnili čtyři klouby a vyztužili stehenní kosti.

„Cítím se lépe fyzicky i psychicky. Mám dobrý pocit a myslím, že to bude ještě lepší,“ popisuje svůj stav po náročných operacích sám třiatřicetiletý Hakobyan. Za sebou má sérii operací a před sebou v pátek propuštění z nemocnice a následně několikaměsíční rehabilitaci. Na jejím konci by měl být schopen sám vzpřímeně chodit. „Doufám, že budu zase sportovat. Byť už jen amatérsky,“ přeje si bývalý aktivní sportovec, který se věnoval karate nebo basketbalu.

Primář Ortopedicko-traumatologického oddělení znojemské nemocnice Radek Hart hovoří o operaci (zdroj: ČT24)

Ačkoli všechno šlo velmi dobře, primář Ortopedicko-traumatologického oddělení znojemské nemocnice Radek Hart tento optimismus mírní. „Handicap zůstane pacientovi v každém případě. Pro psychiku je ale důležité dosáhnout vzpřímené polohy a být samostatný,“ říká Hart s tím, že zákrok byl velmi raritní a ve střední Evropě unikátní. 

Na začátku byl neléčený revmatismus

Jak došlo utrpení mladého Arména až do tohoto stavu? Na začátku onemocněl revmatismem, který však systematicky neléčil a tak došel až do této formy postižení. Kolenní a kyčelní klouby mu srostly v poloze sedícího člověka. V tomto stavu ho odmítli operovat v Arménii i v Rusku. Na základě referencí a hledání na internetu se tak dostal do znojemské nemocnice.

  • K prvním krůčkům po čtyřech letech Hakobyanovi pomáhali zdravotníci a speciální pomůcka zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4722/472177.jpg
  • Pacient Levon Hakobyan zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4722/472174.jpg
  • Znojemská nemocnice zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4722/472176.jpg
  • Levona Hakobyana ve Znojmě doprovázela matka a sestra zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4722/472175.jpg

„Povedlo se nám klouby nahradit a svalové skrčeniny natáhnout. Je to velmi náročné pro operatéra i pacienta. Vyměnili jsme celkem čtyři klouby, obě kolena a kyčle. Museli jsme také vyztužit obě odvápněné stehenní kosti,“ popisuje proceduru lékař Hart.

Kvůli operaci Arménova rodina prodala dům

Operace nebyla pouze složitá a bolestivá, ale také finančně náročná. Aby si mohl Hakobyan dovolit zaplatit necelý milion korun, prodala jeho rodina dům. Nyní musí sehnat další desetitisíce na rehabilitaci. Na to všechno ale Hakobyanova matka se sestrou, které ho ve Znojmě doprovázejí, nemyslí. „Jsem moc ráda, že to tak dopadlo. Myslím si, že je to zázrak,“ komentuje první opětovné krůčky svého syna Varduhi Hakobyanová.

  • Levon Hakobyan v době před nemocí zdroj: ČT Brno
  • Rentgenový snímek Levona Hakobyana po sérii operací. Vidět jsou čtyři umělé klouby i výztuže kostí zdroj: ČT Brno