Karafiát ke dni žen je opět v kurzu

Brno – V květinářstvích se už tvoří fronty – a to delší než jindy. Zítra totiž bude Mezinárodní den žen. Mnoho z nich dostane i tradiční červený karafiát – lidé o něj znovu začínají mít zájem. Právě v těchto dnech se jich v květinářstvích prodá nejvíc.

Zahradnictví, kde se květiny pěstují a odkud si je květináři objednávají, teď zažívají jeden z největších náporů v roce. „Máme teď víc zákazníků, je tu frmol a je to poznat,“ řekla Andrea Karafiátová z brněnského zahradnictví Agro Tuřany. „Největší zájem je teď na jaře, nakupují se letničky, trvalky i pokojovky. Další nápor přijde ke konci srpna, když začínají chryzantémy, další pak před vánocemi, když lidé kupují vánoční výzdobu,“ popsala zájem zákazníků Karafiátová.

„S příchodem jara se hodně prodávají hrnkové květiny, protože vydrží déle. Řezané jen když je to jako dar. Tedy i k MDŽ,“ uvedla květinářka. Co se týče trendů, mění se barvy, o které mají lidé zájem, ale květiny jsou stále stejné. „Největší zájem je o primulky. Převažují jemné, pastelové tóny,“ dodala Karafiátová. Lidé stále častěji kupují i tradiční karafiáty, přestože MDŽ má pro mnohé stále příchuť minulého režimu. „Máme spoustu poptávek na řezané karafiáty, vrací se,“ připustila Karafiátová.

Mezinárodní den žen

Svátek žen se poprvé slavil 28. února v roce 1909, kdy jej vyhlásila Americká socialistická strana. Od roku 1911 se den žen slavil i v Německu, Rakousku-Uhersku, Švýcarsku a Dánsku. Datum svátku 8. března se ustálilo až po první světové válce. Právě v tento den v roce 1908 se v New Yorku konalo velké shromáždění za volební právo žen. V roce 1910 na první mezinárodní ženské konferenci v Kodani prosadila německá socialistka Clara Zetkinová zavedení svátku, slavil se ale zpočátku v různých datech. Cílem svátku bylo získat ženám volební právo – to se v Německu podařilo v roce 1918, u nás v roce 1920. Později měl připomínat rovnoprávnost žen s muži. V socialistickém Československu se MDŽ každý rok velkolepě oslavoval a po roce 1989 se stal jedním ze symbolů bývalého režimu. Dnes je pouze tzv. významným dnem.

Zdroj: Wikipedia

Zahradnictví teplá zima nepotěšila

Letošní teplá zima byla pro zahradnictví problém. „Museli jsme větrat a chladit. Předčasně nám vykvetly třeba bramboříky. Teď už je to dobře, lidé začali dříve nakupovat. To je pro nás plus,“ řekla Karafiátová. Pro pěstování květin jsou důležité správné teploty, přiměřené zálivky a minimum škůdců. „Teď máme nejvíc macešek, sedmikrásek a primulek. Začínají se prodávat už i muškáty,“ vyjmenovala zahradnice Petra Pokorná.

V českých zahradnictvích se pěstují květiny, které si pak lidé sázejí do květináčů nebo truhlíků. Ty řezané se u nás pěstují jen výjimečně. „Mají velké nároky na světlo a na teplotu, ekonomicky by se to nevyplatilo. Výhodnější je nechat si je dovézt,“ vysvětlila Pokorná. Nejvíc okrasných květin se pěstuje tradičně v Nizozemsku, dále v Německu, Velké Británii nebo Itálii. Z Nizozemí pochází 70 procent evropského vývozu květin.

K MDŽ karafiát nebo tulipán

O jaké květiny je zájem? „Obecně se nejvíc kupují míchané, barevné kytice. Muži to většinou nechávají na mě. Často kupují i ženy ženám. Okolo MDŽ se nejvíc prodávají tulipány a jarní květiny,“ popsala floristka Jana Zavadilová. Zájem mají lidé i o hrnkové květiny. „Jsou trvalejší, dají se postavit kamkoliv. V jejich sortimentu je toho víc,“ upřesnila floristka.

Hovoří Andrea Karafiátová ze zahradnictví Agro Tuřany (zdroj: ČT24)

V Česku se dlouhodobě zvyšovala poptávka po květinách – řezaných, záhonových, balkonových i hrnkových. Češi za ně v posledních letech utráceli stále více, loni se ale trend poprvé otočil. Průměrně teď Češi nakoupí ročně květiny za 851 korun. Ještě loni to přitom bylo téměř za tisíc korun. Podobně rostla i produkce – zatímco v roce 2012 dosáhla výše 1,94 miliardy, loni to bylo jen 1,88 miliardy korun. Přesto bude Svaz květinářů a floristů ČR od letošního roku prodávat u nás vypěstované rostliny pod novým certifikátem Česká květina.       

Kolik Češi ročně utratí za květiny?

1994         288 Kč

2000         562 Kč

2005         811 Kč

2012         969 Kč

2013         851 Kč

Zdroj: Svaz květinářů a floristů ČR