Na Vsetínsku budou o post senátora usilovat tři kandidáti

V senátním obvodu 77, který zahrnuje podstatnou část Vsetínska, kandidují v senátních volbách tři kandidáti. Městský úřad Vsetín rozhodl o registraci všech tří kandidátů, neshledal žádné problémy v jejich přihláškách, sdělila mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková. Před šesti lety kandidovalo v tomto obvodu šest lidí. První kolo letošních senátních voleb se uskuteční 20. a 21. září, případné druhé je naplánováno o týden později.

Křeslo senátora bude obhajovat někdejší hejtman Zlínského kraje a starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL). V horní komoře Parlamentu působí od roku 2006. Soupeřkou mu bude valašskomeziříčská místostarostka Yvona Wojaczková (ANO). Třetím kandidátem je Robert Hampl, který je kandidátem koalice SPD a Trikolory.

Kandidáti do Senátu 2024
Zdroj: ČSÚ, ČT24

Před šesti lety byl Čunek zvolen senátorem za Vsetínsko už v prvním kole. Získal 51,59 procenta hlasů, volební účast v obvodu 77 byla 46,16 procenta. Jeho nejvážnějším soupeřem byl v minulých senátních volbách starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík (NK), který se ziskem 16,94 procenta hlasů skončil druhý. Třetí pozici obsadil Zbyněk Fojtíček (ODS) se ziskem 12,99 procenta, čtvrtou sociální demokrat Petr Kořenek s 8,84 procenta, pátou Radek Vraj (SPD) s 6,75 procenta a šestou Dáša Bazalková (KSČM) s 2,86 procenta hlasů.