Vědci objevili v oblasti Mekongu přes dvě stě nových druhů. Je mezi nimi i opice s kruhy kolem očí

Více než 220 nových živočišných a rostlinných druhů objevili vědci v širší oblasti Mekongu, která zahrnuje Thajsko, Kambodžu, Myanmar, Vietnam a Laos. Je mezi nimi i opice s výraznými bílými kruhy kolem očí, čolek či desítky plazů, žab a ryb, informovala zpráva Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Nové druhy živočichů a rostlin byly v oblasti Mekongu nalezeny v průběhu roku 2020, zpráva WWF byla ale zveřejněna se zpožděním teprve ve středu. Jediným novým savcem na seznamu je opice nazvaná langur Popa, která žije v Myanmaru na příkrých svazích vyhaslého vulkánu Mount Popa, jenž je vyhlášeným poutním místem.

Odhaduje se, že ve volné přírodě přežívá již jen 200 až 250 zástupců tohoto druhu. Primát tak bude zřejmě zařazen na seznam kriticky ohrožených druhů.

Výčet nových objevů z dosud málo probádané širší oblasti Mekongu zahrnuje také 155 druhů rostlin, včetně nového typu begónie s červenými květy a bobulovitými plody, která byla odhalena v kopcovité krajině Myanmaru, kde nelegální důlní činnost a kácení lesů představuje stále větší hrozbu pro životní prostředí.

Objev v květinářství

Všechny nové druhy ale nepocházejí z hluboké džungle. Příkladem může být dosud neregistrovaná páchnoucí zázvorovitá rostlina, která byla objevena v jednom z obchodů s rostlinami v severovýchodním Thajsku.

Identifikovat nové druhy je složité a někdy je to možné jen kombinací různých metod. U žáby z rodu pablatnic (Leptobrachella neangi) žijící v Kardamomových horách vědci k odlišení od ostatních druhů použili její volání a genetické údaje.

Některé druhy byly nalezeny ve více zemích současně, jako kupříkladu jasně oranžový had (Pareas geminatus), jehož potravu tvoří plži.

Světový fond na ochranu přírody ve své zprávě zdůrazňuje nutnost chránit bohatou biodiverzitu oblasti Mekongu, která je rovněž domovem tygrů, slonů či vzácných saol.