TÉMA

Laos

380 druhů, které nikdo neznal. Vědci popsali organismy ve Velkém Mekongu

Oblast takzvaného Velkého Mekongu zahrnuje pět zemí světa. Je to místo obrovské přírodní rozmanitosti, ale současně i region, kterému hrozí velké poškození. Vědci teď oznámili výsledky dvouletého výzkumu, který prozkoumal i neznámé části.
25. 5. 2023|

Škoda Auto jedná o prodeji aktiv v Rusku. V koncernu má zodpovídat za expanzi do jihovýchodní Asie

Škoda Auto v rámci mateřského koncernu Volkswagen převezme strategické řízení a budoucí expanzi značek Škoda, Volkswagen a Seat v regionu jihovýchodní Asie ASEAN. Ten vedle Vietnamu zahrnuje například Kambodžu, Laos, Singapur, Malajsii nebo Filipíny. Na trhu chce dosáhnout podílu pět procent. Informovali o tom zástupci společnosti. Podobnou roli v rámci koncernu již má automobilka v Indii. Škodovka podle šéfa Klause Zellmera jedná také o prodeji svých aktiv v Rusku, tedy výrobních závodů a prodejní sítě. Jednání jsou v závěrečné fázi.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 19:03|

Ekosystém Mekongu je kvůli přehradám v ohrožení. Ubývá ryb i úrodných naplavenin

Řeka Mekong je pět tisíc kilometrů dlouhou vodní spojnicí Tibetské náhorní plošiny a Jihočínského moře. Stamiliony lidí žijí z tam ulovených ryb a plodin, které rostou v přilehlých úrodných nížinách, zejména z rýže. Ekosystém je ale stále silněji narušován vodními elektrárnami. A v době, kdy je svět hladový po čisté energii, se budují další – v Číně a v okolních zemích s jejím přispěním.
16. 12. 2022|

Záhadní denisované pronikli až do Laosu. Nová studie ukazuje jejich výjimečnou schopnost adaptace

Nejméně 130 tisíc let starý dětský zub, nalezený v jeskyni v severovýchodním Laosu, pomohl poodhalit život záhadných denisovanů. Objev podle nové studie dokazuje, že se tito dávno vyhynulí příbuzní moderních lidí dokázali adaptovat na život v chladném i tropickém klimatu.
18. 5. 2022|

Luskoun je nejpašovanější tvor světa. Oživlé šišky žene do záhuby využití v alternativní medicíně

Na třetí sobotu v únoru připadá Světový den luskounů, jehož smyslem je upozornit na důležitost ochrany těchto jedinečných tvorů. V současnosti jde o nejvíce nelegálně pašované živočichy světa.
19. 2. 2022|

Vědci objevili v oblasti Mekongu přes dvě stě nových druhů. Je mezi nimi i opice s kruhy kolem očí

Více než 220 nových živočišných a rostlinných druhů objevili vědci v širší oblasti Mekongu, která zahrnuje Thajsko, Kambodžu, Myanmar, Vietnam a Laos. Je mezi nimi i opice s výraznými bílými kruhy kolem očí, čolek či desítky plazů, žab a ryb, informovala zpráva Světového fondu na ochranu přírody (WWF).
28. 1. 2022|

Laos spouští první vysokorychlostní trať. Provází ji radost i obavy z čínského vlivu

Východoasijský Laos otevírá první vysokorychlostní železniční trať. Cestování vlakem dosud bylo v hornaté zemi omezené na jen na několik kilometrů, nyní trať spojuje hlavní město Vientiane s čínskou metropolí Kchun-ming. Železnici za šest miliard dolarů financovala Čína v rámci projektu nové Hedvábné stezky. Analytici proto varují, že trať zatíží jednu z nejchudších zemí kontinentu dalšími dluhy.
3. 12. 2021|

Ostravské zoo se podařil odchov želvy chrámové. Ve volné přírodě jí hrozí vyhynutí

Ostravské zoologické zahradě se poprvé podařil odchov vzácné želvy chrámové. Mimořádný je především v tom, že se v zajetí podaří jen výjimečně a za poslední rok ho žádná zoo kromě ostravské nezaznamenala, uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
26. 7. 2021|

Ve zvláštních ekonomických zónách Asie kvete obchod s ohroženými zvířaty

Centry pašování zvířat a černého trhu s upytlačenými trofejemi jsou podle nové analýzy zejména zvláštní ekonomické zóny spojené s čínskou obchodní aktivitou. Právě tudy nejčastěji proudí šupiny luskounů, sloní kly, nebo přívěsky z želvoviny.
15. 6. 2021|

Deštný prales ve světě ubývá rychleji, nejvíc se situace zhoršila v Latinské Americe

Rozsah ničení deštného pralesa ve světě se v loňském roce zvýšil a dosáhl třetí nejvyšší hodnoty za posledních dvacet let. Plocha pralesa se snížila o 4,2 milionu hektarů, což je zhruba rozloha Nizozemska. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje organizace Global Forest Watch (GFW). Rozloha odlesnění se meziročně zvýšila o 12 procent. Situace se zhoršila v Latinské Americe, zatímco v jihovýchodní Asii se mírně zlepšila.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 22:22|

Pandemii covidu-19 výrazně napomohly klimatické změny, ukázal výzkum čínských lesů

Rostoucí emise skleníkových plynů ve dvacátém století udělaly z jižní Číny místo, které má ideální podmínky pro přenos koronavirů z netopýrů na lidi. Změna klimatu totiž podle nové studie pomohla růstu lesů i přesunu řady netopýřích druhů právě do míst, kde se poprvé objevil virus SARS-CoV-2 zodpovědný za současnou pandemii covidu-19.
7. 2. 2021|

Vietnamská válka dál zabíjí. Statisíce amerických bomb pomáhají ničit i neziskové organizace

Od konce války ve Vietnamu uplynulo už 45 let, obětí však dál přibývá. Lidi zabíjejí bomby, které shodilo během konfliktu mezi lety 1964 a 1975 na tuto východoasijskou zemi americké letectvo. USA jich použily třikrát víc než všechny státy za druhé světové války. Odhaduje se, že až desetina bomb nevybuchla. Místní úřady a neziskové organizace už zahájily novou fázi likvidace staré munice.
22. 1. 2020|

Čína chce ekonomicky vytěžit Mekong. Lidé žijící podél řeky se bojí, že zničí ekosystém

Řeka Mekong je životodárnou silou pro víc než šedesát milionů lidí žijících v jejím povodí. O největší tok jihovýchodní Asie se čím dál víc zajímá Čína, která s ním má obchodní plány. Na řece staví hráze, které však podle obyvatel na dolním toku nenávratně mění tamní ekosystém.
2. 11. 2019|

Prchající Severokorejky často končí v Číně jako sexuální otrokyně

Příběhy Severokorejců a Severokorejek, kterým se podaří prchnout z totalitní vlasti, nekončí vždy šťastně ani v případě, kdy už se dostali do jiné země. Podle lidskoprávních organizací až 60 procent žen, které utekly z KLDR, končí v Číně jako sexuální otrokyně. Reportáž CNN upozorňuje na osudy některých žen, jejichž utrpení neskončilo ani po nebezpečné emigraci.
12. 6. 2019|

Po protržení přehrady v Laosu našli záchranáři 19 mrtvých

Při záchranných akcích na jihu Laosu, kde se v pondělí protrhla hráz rozestavěné přehrady, bylo dosud objeveno 19 mrtvých. Informoval o tom laoský list Vientiane Times. Úřady zatím počty obětí nepotvrdily. Neštěstí připravilo o domovy více než 6600 lidí, stovky osob se pohřešují. Svůj záchranný tým na místo vyšle Jižní Korea, která se na konstrukci přehrady podílela.
25. 7. 2018|

V Laosu se protrhla přehrada, pohřešují se stovky lidí

Stovky lidí jsou pohřešovány v Laosu poté, co se protrhla rozestavěná přehrada na jihu země. Podle oficiální laoské tiskové agentury KPL několik lidí zemřelo. Při neštěstí se vylily miliardy krychlových metrů vody. Podle britského zpravodajského webu BBC voda zalila šest vesnic a přes šest tisíc lidí zůstalo bez domova.
24. 7. 2018Aktualizováno24. 7. 2018, 13:44|