Čeští vědci vyvíjejí systém, který by měl zlepšit fungování plicních ventilátorů

Čeští vědci vyvíjejí systém, který by měl zlepšit fungování plicních ventilátorů (zdroj: ČT24)

Takzvanou elektrickou impedanční tomografii testují zatím lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Umí detailně sledovat, jak dobře nebo špatně pacient dýchá, a pak upozornit na možné problémy. Stát plánuje zakoupení přístrojů i pro další nemocnice.

Plicní ventilaci potřebuje v současnosti v České republice kvůli nemoci COVID-19 několik desítek pacientů. Pomoci s léčbou by jim mohl nový systém, který nepřetržitě skenuje plíce.

„Je složený z vlastního přístroje, potom z elektrod, které jsou naloženy na hrudník pacienta. Obraz, který se z toho složí, je potom vidět na monitoru,“ vysvětluje Michal Otáhal z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Lékaři díky tomuto systému velmi rychle poznají, jak pacient dýchá, a mohou tak okamžitě upravit nejen polohu na lůžku, ale také samotnou léčbu.

„Na té ventilační mapě vidíme, že pravá plíce nám dýchá a levá dýchá významně méně, v podstatě skoro vůbec a v takové situaci naklápíme tu postel tak, aby levá plíce byla výše,“ doplňuje Otáhal. Když je slabší plíce výše, může se mnohem snadněji provzdušnit.

Lepších ventilací bude víc

Systémy elektrické impedanční tomografie jsou v České republice zatím jen dva, pro pacienty s těžkým selháním plic ale slouží jediný – právě ten ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

„Jsou to běžné zdravotnické pomůcky, které jsou schválené k běžnému použití. Na čem my bádáme, je kombinace jejich použití, aby maximálně pomohly pacientovi,“ dodává Mikuláš Mlček z Fyziologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Stát nyní přemýšlí o nákupu většího množství těchto přístrojů, jejichž význam koronavirová pandemie ukázala. „V tuto chvíli koordinuje ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo zdravotnictví společně s Úřadem vlády, jakým stylem tento projekt zafinancovat,“ uvedl Robin Čumpelík, manažer krizové komunikace ministerstva průmyslu.

Výzkum a testování systému i nadále pokračuje, a to i ve spolupráci s dalšími vědci v Itálii, Španělsku a Spojených státech.