Vědci objevili zkamenělého prapředka většiny dnešních živočichů

Vědci v australské buši objevili zkamenělinu prapředka většiny živočichů včetně člověka. Stvoření podobné červovi bylo menší než zrnko rýže a před 555 miliony let si hledalo útočiště na dnech tehdejších moří.

Tvor, pojmenovaný ikaria wariootia, je podle vědců nejstarším známým zástupcem skupiny vývojově nejvyspělejších mnohobuněčných živočichů zvané bilateria. Její zástupci, mezi kterými jsou i obratlovci, se vyznačují dvojstrannou tělní symetrií, tedy prakticky stejnou levou a pravou polovinou těla. Nepatří do ní pouze několik málo živočichů, například korály, sasanky nebo medúzy.

„Původ a počáteční vývoj skupiny bilateria pro vědce vždy představoval důležitou otázku, protože do ní – samozřejmě – patříme i my. Je přirozené, že chceme vědět, kdy se naši předchůdci poprvé objevili a jak vypadali,“ prohlásila Mary Droserová, geoložka a spoluautorka studie zveřejněné v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Zástupci druhu ikaria byli zhruba šest milimetrů dlouzí a ze všeho nejvíc se podobali dnešním červům, ačkoli se jejich trubicovité tělo na jednom konci rozšiřovalo.

Jejich vnější podobu vědcům pomohl odhalit sofistikovaný skener, díky kterému nalezli 118 fosílií. O jejich vnitřních orgánech se toho příliš neví, podle předchozích studií však tvorové používali svalstvo k tomu, aby si na dně mělkých moří hloubili drobné tunely.