V Argentině našli kosti největšího vyhynulého medvěda. Dospělý by měřil čtyři a půl metru

Paleontologové našli pozůstatky mláděte medvěda, který by jako dospělý mohl měřit přes 4,5 metru a vážit kolem 1,5 tuny.

Medvěd druhu Arctotherium angustidens žil v Americe asi před sedmi sty tisíci lety. Podle argentinských paleontologů mělo jimi nalezené zvíře šest centimetrů dlouhé tesáky a vážilo asi osm set kilogramů.

„Šlo totiž o ještě mladého medvěda, dospělí jedinci tohoto druhu vážili kolem 1,5 tuny,“ popsal nález argentinských paleontologů José Luis Aguilar, ředitel muzea v San Pedro. Právě u tohoto města v provincii Buenos Aires v místním kamenolomu největšího masožravce Jižní Ameriky před osmi měsíci našli. 

Jihoamerický obr

Lebka a čelist, které paleontologové představili veřejnosti, jsou ve velmi dobrém stavu. „Zachovalý stav lebky a čelisti nám pomůže zjistit, jaký měl mozek a sluch,“ řekl s nadšením paleontolog z univerzity ve městě La Plata Leopoldo Soibelzon.

Soibelzon už v roce 2011 představil veřejnosti největšího medvěda stejného druhu, jehož výšku ve vzpřímeném stavu vědci spočítali podle kosti pažní na 4,5 metru a váhu na 1,5 tuny.