K ISS poprvé od říjnové nehody úspěšně dorazila loď s posádkou

Události: K ISS poprvé od říjnové nehody úspěšně dorazila loď s posádkou (zdroj: ČT24)

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) poprvé od nezdařeného říjnového startu ruské rakety Sojuz-FG dorazila kosmická loď s posádkou. Stroj Sojuz MS-11 vynesl do vesmíru stejný typ raketového nosiče, který v říjnu selhal. Pilotovaná loď Sojuz MS-10 se dvěma lidmi na palubě se tehdy musela od rakety nouzově odpoutat a přistát.

K ISS v pondělí zamířil Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques. Start ve 12:31 SEČ proběhl zcela podle plánů, loď poté v 18:36 SEČ po čtyřech obletech Země zakotvila u orbitálního komplexu. Podívejte se, jak start vypadal: 

Kvůli říjnové nehodě Rusko pozastavilo všechny pilotované lety, proto se spekulovalo, že by se ISS mohla ocitnout bez posádky. Tu nyní tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst, kteří by se měli vrátit na Zemi 20. prosince. Vyšetřovatelé ale odhalili příčinu havárie, kterou způsobilo vadné fungování čidla signalizujícího rozdělení prvního a druhého stupně, takže starty byly obnoveny.

Ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague, jejíchž let v říjnu přerušila havárie, znovu poletí k ISS 1. března. 

Raketa Sojuz-FG ještě před dnešním letem v polovině listopadu úspěšně vynesla do kosmu nákladní loď Progress MS-10 se zásobami a materiálem pro ISS. Velitel lodi Sojuz MS-11 Kononěnko se dnes vydal na oběžnou dráhu už počtvrté, pro McClainovou a Saint-Jacquesa šlo o první start. Jejich let se měl původně uskutečnit až koncem prosince, o změně data bylo rozhodnuto kvůli říjnové havárii.

Nosná raketa Sojuz-FG prošla podle ruských médií před dnešním startem důkladnou prověrkou, ostrý test tento typ absolvoval v polovině listopadu, kdy raketa Sojuz-FG na oběžnou dráhu úspěšně vynesla nákladní loď Progress.