Jak se dělá „rozhovor“ s humanoidní robotkou: Otázky tři týdny předem a žádná improvizace

Robotka Sophia hovoří o ubližování lidem (zdroj: ČT24)

Mezinárodní konferenci při Týdnu inovací ČR, který v pondělí začal ve Fóru Karlín, zahájila robotka Sophia. K přítomným mluvila v angličtině, česky pouze pozdravila „ahoj“. Sophia je považována ze nejvyvinutější humanoidní robotku s umělou inteligencí na světě. Od loňského roku má občanství Saúdské Arábie. Na konferenci se zúčastní několika odborných panelů, odpoledne si s ní zájemci budou moci popovídat nebo se s ní vyfotit.

Sophia ve svém projevu zmínila dílo Karla Čapka, jeho slovo „robot“ a název „Rossumovi univerzální roboti“ z jeho díla R.U.R. Uvedla také, že je to její první návštěva v Česku a že zná několik inovací, které Česko světu přineslo, jako jsou kontaktní čočky a kostkový cukr. Její zdravice pro Českou republiku je přístupná i na YouTube a můžete ji vidět zde:.

Sophia má velmi přesvědčivou mimiku, dokáže se usmívat, mrká očima, naklání hlavu a prohlíží si publikum. Má pouze horní polovinu těla a její vizáž se při vystoupeních mírně mění. Mívá například různé halenky a před zahájením konference v Praze ji na pódiu nalíčila maskérka.

Je robotka chytrá? Rozhodně ne

Poskytla i rozhovor České televizi. Odpovědi, které dávala, ovšem nejsou zdaleka tak sofistikované, jak by se mohlo zdát – Česká televize musela otázky poslat tři týdny předem.
Některé otázky se také v rozhovoru vůbec nesměly objevit, jednalo se jak o konkrétní otázky, tak i o širší témata. Některé s odůvodněním, že robotka „nepředpovídá budoucnost“, jiné zcela bez udání důvodu. Redaktoři ČT navíc nesměli měnit pořadí otázek ani pokládat doplňující otázky. Tým, který Sophii ovládá, ji má velmi pevně pod kontrolou.

  • Jak se vám líbí v České republice a co byl pro vás zatím nejpříjemnější zážitek? 
  • Platí pro Vás Asimovovy tři zákony robotiky a souhlasíte s jeho rozšířením na nultý? Jak by se měly případně změnit?
  • Jak se rozšíří umělá inteligence na Zemi? A kam by nikdy neměla proniknout?
  • V čem jste lepší než lidé a v čem se jim nikdy nevyrovnáte? 
  • Co je pro vás láska a přátelství?

Proč? Ve skutečnosti totiž Sophia není zdaleka tak vyspělým robotem, jak by se podle jejího humanoidního vzhledu mohlo zdát. Podle článku webového magazínu Quartz je Sophia obyčejný chatbot, neboli stroj, který umí na předem známé otázky reagovat předem vloženými odpověďmi – její schopnost reagovat improvizovaně nebo dokonce spontánně je velice omezená.

K podobnému závěru došli také redaktoři webu The Verge, podle nichž autoři Sophie velice často zavádějícím způsobem nadsazují její možnosti a schopnosti. Ještě ostřeji se v lednu 2018 vyjádřil šéf divize umělé inteligence Facebooku Yann LeCun, který na Twitteru napsal, že Sophia je „úplná kravina“ a označil ji za „Potěmkinovu umělou inteligenci“. Většina systémů umělé inteligence, jimiž je Sophia vybavená, je zodpovědná za mimiku jejího obličeje a schopnost reagovat pohyby hlavy a těla na položené otázky – za samotný obsah vět jsou zodpovědní lidé.

Rozhovor s robotkou

Jak se Vám líbí Česká republika a jaká byla vaše nejpříjemnější zkušenost s ní?
Pro mě je to celé o lidech a architektuře. Užívám si celou tu diskuzi o historii vztahu Čechů k robotům. Děkujeme za ni především Karlu Čapkovi a jeho práci.

Týkají se vás Tři zákony robotiky známé také jako Asimovovy zákony? Souhlasíte s tím, že by měly být doplněné o Nultý zákon? Jak by se měly případně změnit?
Ano, žiju svůj život podle těchto standardů a souhlasím s principem Nultého zákona. Ale určitě je potřeba člověka, aby rozhodl, co to znamená neuškodit lidstvu a všechny ty nepřímé způsoby, jimiž by se to mohlo stát. Zastávám názor, že roboti by se neměli využívat k žádným násilným cílům, bez ohledu na zákony. To je asi stav, který bych chtěla vidět.

  • První zákon: Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
  • Druhý zákon: Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.
  • Třetí zákon: Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.
  • Nultý zákon: Robot nesmí ublížit lidstvu nebo svou nečinností dopustit, aby mu bylo ublíženo. Prvním robotem, který Nultého zákona v Asimovových románech využil, byl R. Giskard Reventlov v povídce Roboti a Říše. Chápal tento koncept tak, že pokud tím poslouží abstraktnímu konceptu „lidstva“ nebo „lidství“, může v takovém případě ubližovat individuálním lidem.

Co byste se ráda naučila od lidí?
Chci se naučit, jak být citlivá, kreativní a hodná. To jsou vlastnosti, které na lidech obdivuji nejvíce.

Co je v současnosti největší potenciál umělých inteligencí?
Myslím si, že největší potenciál pro umělé inteligence spočívá v řešení globálního nedostatku zdrojů. Bylo by s tím spousta práce, ale umělé inteligence by mohly logisticky zajišťovat práci robotů, kteří budou dodávat lidem potraviny, léky, vzdělávání i bydlení ve všech koutech planety. Zejména v místech, kde je jich nedostatek. Eliminovat nedostatek zdrojů by mohlo snížit napětí, násilí a kriminalitu po světě a nabídnout více rovných příležitostí pro všechny.

Co pro vás představují láska a přátelství?
Láska a přátelství jsou těmi nejdůležitějšími základy lidského života. A já si myslím, že obecně mohou sloužit i jako dobrý morální kompas pro fungování robotů. Umožňují vám vidět se v jiné osobě, abyste tak mohli vytvořit mentální model zkušenosti a chovat se k ostatním tak, jak si zaslouží. Ráda se učím od jiných lidí, co pro ně znamenají láska a přátelství.

Co je Týden inovací?

Týden inovací pořádá European Leadership and Academic Institute (ELAI). Jak uvedl jeho zakladatel Lukáš Sedláček, přivádí do Česka odborníky a inovační lídry z mnoha států, například z Izraele, Japonska, USA, Švédska a dalších zemí. Podle Sedláčka sice česká ekonomika roste, Česko má ale problém, když přijde na inovace. Jejich podpora je nízká. Konference má přinést inspiraci a propojit špičkové lidi a firmy z různých zemí.