Omezte glutamát, vyzývají vědci. Za lahodnou masovou chuť platíme spoustou problémů

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje omezit glutamáty v potravinách. Za bezpečné považuje 30 miligramů těchto látek na zlepšení chuti na kilogram tělesné váhy denně. V EU je teď povoleno přidat až deset gramů na kilogram potraviny.

  • EFSA je úřadem Evropské unie zodpovědným za hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin a krmiv, výživy, zdraví a pohody zvířat, ochrany a zdraví rostlin. Připravuje vědecká stanoviska a doporučení, která tvoří základ pro legislativu EU.

Informaci o doporučení EFSA na webu uvedl Státní zdravotní ústav. Na evropském trhu je asi 900 000 druhů potravin, glutamáty obsahuje 3,3 procenta z nich. Jídlu dodávají „lahodnou masovou chuť“.

„EFSA přehodnotila bezpečnost glutamátů používaných jako potravinářské přídatné látky a stanovila akceptovatelný denní přívod ve výši 30 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti za den pro všech šest zkoumaných aditiv E620 až E625,“ uvedl SZÚ na webu.

Nežádoucí účinky: bolesti hlavy, horší tlak a problémy s inzulínem

Tato bezpečná úroveň je založená na nejvyšší dávce, při níž vědci ve studiích toxicity nezaznamenali žádné nežádoucí účinky u testovaných zvířat. Mezi prokázané nežádoucí účinky na člověka patří bolest hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu. V současné době je v EU povoleno až 10 gramů na kilogram vyrobené potraviny.

„Doporučujeme přezkoumat maximální limity pro kyselinu glutamovou a glutamáty přidávané do potravin, zejména pro jemné pečivo, polévky a bujóny, omáčky, maso a masné výrobky, koření a doplňky stravy,“ cituje SZÚ členku panelu EFSA pro potravinářské přídatné látky Claude Lamdréovou.

Kde se bere glutamát

Kyselina glutamová a její soli, označované jako E620 až E625, se vyskytují ve většině potravin i přirozeně. Nejvyšší obsah mají sojové proteiny, parmazán, treska, vlčí bob čili lupina. Vyskytuje se podle SZÚ ale také například v rajčatech nebo některých těstovinách.

„Pokud je dávka velká, citlivější osoby mohou pociťovat zdravotní problémy, jako je bolest hlavy, pocení, tlak v obličeji, bušení srdce, bolesti na hrudi, nevolnost, slabost, atd. Naštěstí jde u zdravých osob o přechodný efekt. Ženy jsou citlivější. Příznaky se dostavují do 30 minut po jídle,“ vysvětlil na webu vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ Jiří Ruprich.