Šediny naznačují problémy. Vědci popsali souvislost mezi srdečními chorobami a barvou vlasů

Šedivé vlasy jsou spojené se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění u mužů. A to bez ohledu na reálný věk muže, dokázala studie.

„Stárnutí je nevyhnutelný rizikový faktor při koronárních nemocech. Podle nové studie je spojeno s dermatologickými příznaky, které by mohly signalizovat zvýšené riziko,“ uvedl Irini Samuel, kardiolog na Káhirské univerzitě v Egyptě. „Je ještě zapotřebí dalšího výzkumu o kožních projevech tohoto rizika; pak by nám tyto znalosti mohly umožnit zasáhnout v dřívější fázi kardiovaskulárních chorob.“

Ateroskleróza (neboli kornatění tepen) a šedivění sdílejí podobné mechanismy, uvádí vědci ve zprávě zveřejněné European Society of Cardiology.

Typickými znaky, které mají oba problémy společné, jsou například horší opravy DNA, oxidační stres, záněty, hormonální změny a stárnutí funkčních buněk. Tato studie hodnotila výskyt šedých vlasů u pacientů s ischemickou chorobou srdeční; lékaři posuzovali, zda šedivé vlasy souvisí se srdečním onemocněním.

Jednalo se o studii, která zahrnovala 545 dospělých mužů, kteří podstoupili počítačovou tomografii kvůli podezření na ischemickou chorobu srdeční. Pacienti byli rozděleni do podskupin podle přítomnosti nebo nepřítomnosti onemocnění koronárních tepen, a podle množství šedých/bílých vlasů.

Vědci zjistili, že velmi šedé nebo dokonce bílé vlasy byly spojeny se zvýšeným rizikem onemocnění koronárních tepen nezávisle na věku respondentů. Také pacienti s onemocněním věnčitých tepen měli statisticky významně více šedé vlasy.

„Ateroskleróza a šedivění zřejmě vznikají prostřednictvím podobných biologických drah a výskyt obou se zvyšuje s věkem,“ říká Samuel. „Naše výsledky ukazují, že bez ohledu na chronologický věk, šedivění naznačuje opravdový biologický věk u muže; může být varovným signálem zvýšeného kardiovaskulárního rizika.“

Je ještě zapotřebí další výzkum, ideálně ve spolupráci s dermatology. „Je třeba, abychom se dozvěděli více o příčinách genetických a environmentálních faktorů, které určují, jestli a kdy mužům začnou šednout vlasy,“ uvedl vědec. Další fáze výzkumu by měla zaměřit pozornost také na ženy, jimž se vědci ve studiu šedivění zatím nevěnovali.